Откриват търга за строителството на пътнически терминал на летище "София"

Министерство на транспорта и съобщенията открива търга, чрез който ще се избере изпълнител за проекта Лот Б1 на летище "София", съобщи министър Пламен Петров. С изпълнението на този проект ще бъде напълно изграден летищният пътнически терминал и прилежащата му инфраструктура.

Това става възможно след шестмесечни преговори, в резултат на които преди дни Европейската инвестиционна банка е изпратила съгласувателно писмо на цялата тръжна процедура, каза Димитър Зоев директор на Дирекция "Транспортна политика" в МТС.

Донори на проекта Лот Б1 са ЕИБ и Европейската комисия, от която по програма ИСПА получаваме 50 млн. долара, уточни Зоев. Тръжната процедура се счита за открита от утре, 9 май, и тя ще бъде публикувана в столичните вестници. Едновременно с това на 14-те фирми, подали документи за участие, ще бъдат раздадени и тръжните пакети.

Фирмите са чуждестранни и български със смесено участие. Те трябва да представят офертите си на 10-11 август на комисията за оценка, а до края на септември трябва да бъде сключен договорът с фирмата, която ще спечели търга.

Сред компаниите, които ще се борят на търга за изпълнител напътническия терминал на националното летище са гермнските ЕD ZUBLIN AG, SIEMENS, Strabad International GmbHq, белгийската BESIX, френската DUMEZ - GTM, италиански фирми и смесени консорциуми, някои от които с участието на AEROSOFIA.

Всички компании са от много високо качество и съм убеден, че процедурата ще бъде цивилизована и прозрачна, каза министър Пламен Петров. Той уточни, че проектът трябва да бъде завършен до 2005 година, когато на практика трябва да заработи и напълно обновеното летище "София".

Споделяне

Още от Бизнес