Откриватели на харддиск технология получиха Нобел за физика

Откриватели на харддиск технология получиха Нобел за физика

Французинът Албер Фер и германецът Петер Грюнберг са носители на Нобеловата награда за физика за 2007 година, съобщиха във вторник световните информационни агенции.

Отличието за големи заслуги в областта на науката им се присъжда за "гигантското магнитно съпротивление". Откритата от тях нанотехнология се използва в компютрите за разчитане на информацията, запаметена в твърдите дискове. Тя е позволила радикално намаляване на размера на диска и възможността той да приема огромни количества информация.

Преди година Нобелова награда за физика спечелиха американците Джон Мейдър и Джордж Смуут за откриването на реликтовото лъчение. Това е излъчването, което според учените е останало от Големия взрив. То потвърди в голяма степен теориите за възникването на Вселената, поддържани от част от научната общност.

Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската  шведска академия на науките от 1901 година. Тя ще бъде връчена на 10 декември, в деня на смъртта на Нобел, от краля на Швеция Карл ХVI Густав на церемония в Стокхолмската концертна зала. 

През 2007 година тя е на стойност 10 милиона шведски крони или 1.54 милиона долара. Първата Нобелова награда за физика е връчена на немския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на лъчението, което в момента носи неговото име.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?