Откуп от 5 млн. долара е платил на хакерите американският петролопровод

Откуп от 5 млн. долара е платил на хакерите американският петролопровод

Американският оператор на петролопроводи Colonial Pipeline Co. ("Колониъл пайплайн") е платил близо 5 милиона долара на хакерската група DarkSide ("ДаркСайд") въпреки заявленията, че не възнамерява да дава откуп за възстановяването на работата на най-големия тръбопровод за пренос на горива в САЩ. Това съобщиха авторитетни медии като "Блумбърг", "Ню Йорк таймс", телевизия СиЕнЕн и "Уолстрийт Джърнъл" в петък.

Според тях компанията, която бе принудена да спре работа заради зловреден софтуер, е платила откупа в непроследима криптовалута часове след атаката. Това подчертава огромния натиск, на който е подложена да възстанови транспорта на бензин и самолетно гориво до големи градове по Източното крайбрежие, отбелязват източниците.

Според трети източник представители на правителствените служби знаят, че "Колониъл пайплайн" е направила плащането.

Самият оператор заяви, че няма да коментира информацията. Съобщи обаче, че ще възстанови напълно работата си до края на деня.

Заради спирането на работата на 8900-километровата мрежа, която обичайно пренася по 2.5 млн. барела дневно или 45 на сто от количествата в страната до Източното крайбрежие, цената на бензина в САЩ на дребно достигна рекордно високо равнище от 2014 г., съобщи на сайта си Американската автомобилна асоциация.

От миналия петък, когато експлоатацията на мрежата спря заради киберакатака, до четвъртък сутринта поскъпването на бензина в страната е средно със 7 цента до 3.02 долара за галон (или 3.785 л). По оценки на асоциацията в краткосрочен план колебанията в цените на дребно на бензина ще продължат. Връщането към нормалното ще стане успоредно с възобновяването на експлоатацията на тръбопровода.

"Колониъл пайплайн" обяви, че атаката срещу нейната система е извършена със зловреден вирус, който прониквайки в компютърната система, временно блокира работата ѝ и шифрова данните докато жертвата на хакерите не изплати искания откуп. По данни на американските медии, престъпниците са похитили 100 гигабайта данни и фирмата е била принудена да спре работа.

В петък друга компания също обяви, че е била жертва на "ДаркСайд". "Тошиба тек Франс имиджинг систъм (Toshiba Tec France Imaging System) съобщи, че хакерската група я е ударила в нощта на 4 май с искане за откуп.

При кибератаката са били загубени само минимално количество оперативни данни и не е установено изтичане на данни. Компанията е въвела защитни мерки веднага след атаката.

Сред другите френски компании, които тази година пострадаха от кибератаки, са производителят на шампанско "Лоран Перие" (Laurent Perrier), на лодки - "Бенето" (Beneteau), и на оборудване за къмпинг и ванове "Тригано" (Trigano).

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?