Отлага се даването на 3-етажна сграда в центъра на София за петролната компания

Сградата на гърба на икономическото министерство трябваше да подслони ДПК

Правителството реши да отложи за след 1 януари 2022 г. предаването на триетажна сграда на централната столична улица "Славянска" за нуждите на все още неработещата "Държавна петролна компания" (ДПК). Тя в момента се стопанисва от икономическото министерство и се намира встрани от централната сграда на ведомството на бул. "Г. Раковски", но то вече нямало нужда от нея и затова правителството на Бойко Борисов решава на 15 април 2021 г. да я даде на новосформираната петролна компания. Същото решение е взето и за един от етажите на седеметажна сграда в столичния район "Изгрев", на бул. "Д-р Г. М. Димитров" № 52Б, който е бил на Българския институт по метрология, който също вече нямал нужда от помещенията.

Принципно тези имоти и трябвало да бъдат предоставени на ДПК в едномесечен срок от вземането на решението в средата на април, но това явно не е станало.

Сега това ще се отложи за началото на следващата година, като не е ясно дали мотив за това е предложеното от "Демократична България" със законова поправка да се закрие петролната компания, която нищо не работи и има спорове с Държавния резерв по получаването на четирите държавни петролни бази, или има друг аргумент.

"Държавна петролна компания" беше създадена по предложение на бившия финансов министър Владислав Горанов през юли 2020 г. с идеята пряко да се намесва на пазара с горива и с обещание да предлага по-ниски цени от останалите, което е спорно от гледна точка спазването на правилата за конкуренцията.

Тя трябваше да започне работа през декември 2020 г. и за 2021 г. определеният ѝ бюджет е 50 млн. лв., а за следващите две години – по 30 млн. лв.

Въпреки намеренията на правителството на ГЕРБ още през март 2021 г. да заработят първите държавни бензиностанции, за тази година дейността и парите за ДПК са ограничени до поддръжка и ремонт на държавните петролни бази, за плащане за външно съхранение на запасите, за застраховките на нефта и за заплати на държавното предприятие.

Компанията обаче се оказа, че има тежък спор с Държавния резерв за получаването на петролните бази

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?