Отлага се конкурсният избор на държавните бордове

Отлага се конкурсният избор на държавните бордове

С четири месеца се отлага срокът за привеждане на органите за управление на фирмите с над 50 процента държавно участие в съответствие с изискванията на Закона за публичните предприятия. Това реши парламентът, който одобри на второ четене промяната на крайния срок, който всъщност изтича след ден - на 31 октомври 2020 г., а само транспортното министерство е обявило конкурси за публичен избор на директори и членове на управата на редица дружества, сред които редица държавни пристанища и летища, БДЖ, Националната компания" Железопътна инфраструктура", "Пристанищна администрация и други.

Според изискванията на Закона за публичните предприятия в бордовете на държавните фирми трябва да има и независими експерти като одобрението на всички ръководни кадри трябва да минава през комисия на Агенцията за публични предприятия и контол, която се появи на мястото на Агенцията за приватизация и следприватизационне контрол.

Отсрочката бе очаквана, след като подобна си извоюваха през лятото лечебните заведения и за тях срокът бе удължен от края на октомври 2020 г. до края на февруари 2021 г., което е малко педи изтичането на мандата на сегашното управление на ГЕРБ и "Обединените патриоти".

Това означава, че статуквото в държавните фирми се запазва дотогава.

Интересен обаче остава казусът с подалия оставка директор на "Българския енергиен холдинг" Жаклен Коен, но когото не може да се намери наследник трети месец, а последно енергийният министър Теменужка Петкова бе обявила, че ще това ще стане с конкурс именно по правилата на Закона за публичните предприятия. От ведомството ѝ преди време заявиха пред Mediapool, че се подготвят правилата за конкурса. Сега не е ясно дали ще има такъв или ще се чака до края на февруари 2021 г.

При гласуването на сегашните поправки левицата предложи срокът да се удължи с една година, а не с четири месеца.

Христо Проданов от "БСП за България" обясни искането с даването на достатъчно време на Агенцията за публични предприятия и контрол, за да проведе истински, стойностни конкурси за избор на професионалисти, които да управляват, а не да източват публичните предприятия.

То обаче бе отхвърлено от управляващите.

Петър Кънев от БСП предупреди управляващите, че допускат грешка, отхвърляйки предложението им. Според него допълнителното време няма да е достатъчно за провеждането на конкурсите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес