Заради коронавируса:

Отлага се отварянето на хотелите "Хаят" и "Гранд Милениум" в София

През миналата година са продадени хотели за 75 млн. евро у нас

Кризата с коронавируса отложи отварянето на два нови и един реновиран хотел в София във високия ценови сегмент.

Това са хотелите "Хаят" (Hyatt) - изграден на мястото на бившия хотел "Сердика" до паметника на Васил Левски, "Гранд хотел Милениум" (Grand Hotel Millennium), който планираше да отвори врати през април.  Двата хотела са с пет звезди.


"Гранд хотел Милениум"

През тази година трябваше да отвори врати и 4-звездният хотел "Родина", който се намира в отсечката между Руски паметник и болница "Пирогов", но това няма да се случи.

Откриването на общо 1070 стаи в 4- и 5-звездни хотели в столицата, планирано да се случи през тази година, се отлага заради пандемията от коронавирус. Това показват данните на консултантската компания за бизнес имоти "Фортън", която е ексклузивен представител на "Кушман и Уейкфилд" (Cushman & Wakefield Forton) за България и Македония.

"След годините на ръст, които доведоха до навлизане на нови брандове на софийския пазар, сега се намираме в безпрецедентна ситуация. Икономическият живот е замрял и това рефлектира върху хотелските услуги. Кога и с какви темпове ще видим възстановяване, все още не може да се прогнозира, защото няма яснота колко ще продължи сегашната ситуация", коментира Пламен Бачев, мениджър "Консултиране и хотелски услуги" във "Фортън".

Съвместно проучване на "Кушман и Уейкфилд" и глобалната компания за правни услуги "Си Ем Ес" (CMS) за хотелския пазар в Централна и Източна Европа показва силно представяне както по отношение на пазарните индикатори, така и на транзакциите.

Според него шестте разглеждани пазара в региона - България, Румъния, Чехия, Словакия, Полша и Унгария, са привлекли общо 1.4 млрд. евро инвестиции в хотелски активи през 2019 г. От тях над 40% са във високия и луксозния сегмент.


Хотел "Хаят"

Като причина за инвеститорския интерес от консултантската компания посочват по-високите нива на доходност в сравнение със Западна Европа, както и потенциала за ръст на пазарите в региона.

Най-висока доходност предлагат София и Букурещ със 7-7.5%, докато в Прага, Будапеща и Варшава тя е в рамките на 5-6%.

Най-активен като сделки е бил пазарът в Чехия с 620 млн. евро инвестиции в хотели през 2019 г., основно заради големи придобивания в Прага.

Делът на българския пазар е 5% от общия обем, което се равнява на 75 млн. евро.

"Голяма част от тези сделки са извън София – в големи градове и курортни комплекси. В столицата наблюдаваме по-скоро активност при строителството на висока категория хотели, тъй като този сегмент от пазара показа устойчив ръст през последните години. В перспектива обаче интересът на международните брандове се измества по-скоро към тризвездната категория", казва Пламен Бачев.

Данните на "Кушман и Уейкфилд" показваха обещаващо начало на 2020 г., подкрепени от големи сделки в различен етап на договаряне.


Хотел "Родина"

Безпрецедентната ситуация с Covid-19 обаче доведе до отлагането на редица придобивания и неяснота кога и с какви темпове ще се възстановят туристическият и хотелският пазар.

Все пак в първите месеци на годината са приключени шест сделки за общо 297 млн. евро, които са основно в Будапеща.

Въпреки проблемите на пазара инвестиционната активност от 2019 г. дава основания да се очаква връщане на високия интерес към Централна и Източна Европа след отминаването на кризата, смятат от "Кушман и Уейкфилд".

Споделяне

Още от Бизнес