Отлага се поскъпването на билетите за влак

Ивайло Московски

Цените на билетите за БДЖ няма да се повишават, обяви в сряда министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след заседанието на кабинета.

Всъщност, самият той на 9 януари съобщи за предстоящо повишение цената на билетите. "До дни", каза тогава Московски, се очаква транспортното министерство да одобри внесеното от "Българските държавни железници" искане за поскъпване на цените на билетите за пътническите влакове с 5 процента.

"Въпреки това цените на железопътния транспорт ще останат най-ниски в държавата. Увеличението е, бих казал, абсолютно нефрапиращо", успокои тогава министърът и добави, че това поскъпване няма да е проблем, "още повече, че последното увеличение на цени е от 2010-а г. ... между 8 и 9%, доколкото си спомням".

Всъщност последното поскъпване на жп билетите бе на 23 януари 2012 г., когато средното увеличение бе 9 на сто, но по някои дестинации надхвърли и 10 процента.

За ново повишаване на цената на пътуването с влак се говори от средата на 2012 г. като нуждата от това се мотивира от ръководството на БДЖ с недостатъчните приходи от пътническата услуга за осигуряване на дейността на железниците.

Според днешното изявление на транспортния министър обаче, основната причина за исканото до момента увеличаване на цените била повишаването на стойността на биосъставката в дизела, като и увеличаването на инфраструктурните такси.

Съгласно договора с държавата такова увеличение може да се иска едва след като е отчетен вече период със завишени стойности, който да позволи да се анализира и на база тези разходи да се иска увеличение. Министерството за момента не приема искането за увеличаване на билетите, отбеляза Московски.

Срокът, в който може да бъде подадено ново искане , заедно с аргументите, е от 4 до 8 месеца, каза министърът в отговор на въпрос.

Процедурата за ремонт на 177 пътнически вагони е приключила и следващата седмица ще бъде подписан договор между ръководството на БДЖ и спечелилия процедурата завод, каза още Московски. За 22 милиона лева тези пътнически вагони ще бъдат ремонтирани и реновирани, като процесът ще тече през тази година, а готовите вагони веднага ще влизат в експлоатация.

Споделяне

Още по темата

Още от България