Отлага се поскъпването на картите за транспорта в София

Картите за градски транспорт в София няма да поскъпнат от 1 април, постанови Софийският градски съд.

Мотивите на магистратите са, че не е изтекъл законовият срок от един месец след решението на общинския съвет, в който областният управител може да се произнесе одобрява ли или не новите цени. Срокът изтича на 17 април и по тази причина съдът определя влизането на новите цени от 1 април като незаконосъобразно.

В края на миналата седмица областният управител на София Росен Владимиров поиска да се спре изпълнението на решението на столичните съветници, които гласуваха от 1 април да поскъпнат картите за студенти, ученици, пенсионери, инвалиди и планински спасители, както и талоните за три и пет пътувания.

Новите цени може да влязат в сила след 17 април, ако Росен Владимиров не наложи вето.

От 1 април талоните за 5 пътувания трябваше да поскъпнат от сегашните 1.75 на 2 лева, а за 3 пътувания - от 1.20 на 1.35 лв. Увеличението при цената на еднодневната карта за всички линии бе от 2 на 2.20 лв., а за 5 дни - от 9 на 10 лева.

Студентските карти трябваше да поскъпнат двойно, а пенсионерските - с между 20 и 30%. По този повод миналата седмица студентите организираха голям протест в София и извън разрешения им маршрут блокираха почти за два часа ключовото кръстовище на Орлов мост в столицата, което предизвика огромни задръствания.

Против поскъпването гласуваха само общинските съветници от БСП. От дясното мнозинство обаче заявиха, че увеличението се налага заради намалелите държавни ангажименти за пътуванията с преференции и обясниха, че старите цени са се задържали прекалено дълго.

14 милиона лева е дефицитът в столичния транспорт за 2004 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?