Отлага се пускът на термоядрения реактор

Отлага се пускът на термоядрения реактор

Пускането на международния термоядрен реактор във Франция се отлага със шест години, съобщава Сайънс нюз, цитирайки решение на управителния съвет на проекта ИТЕР (ITER, International Thermonuclear Experimental Reactor. Така въвеждането в експлоатация на експерименталния реактор остава за 2025 г.

Споразумението за строежа на т.нар водороден реактор, който да имитира протичащия в ядрата на Слънцето и звездите синтез за производство на енергия, бе подписано през ноември 2006 г. Участници в проекта са Европейският съюз, Русия, Япония, Китай, САЩ Индия и Южна Корея. Първоначалният му бюджет бе 5 млрд. евро със срок за пускане 2016 г. След това обаче стойността на експеримента набъбна до 19 млрд. евро, а приключването му бе удължено до 2019 г., за да се отложи сега за втори път.

Причината за решението е нуждата от допълнително финансиране, което трябва да бъде осигурено от акционерите в създадения за проекта консорциум. Окончателният график за изпълнението на проекта и бюджета му предстои да бъде утвърден на заседание на управителния съвет през юни 2016 г.

Проектът се реализира във Франция на територията на изследователския център Кадараш. В термоядрения реактор непрекъснато ще бъде поддържана температура, която ще превишава с повече от 7.5 пъти вътрешната температура на Слънцето - 150 млн. градуса. Именно при такива условия изгарят изотопите на водорода, без да оставят радиоактивни отпадъци. В същото време с единица термоядрено гориво се изработва 10 млн. пъти повече енергия, в сравнение с изгарянето на органично гориво и 100 пъти повече в сравнение с разделянето на ядрата на урана в реакторите на АЕЦ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?