Отлага се с година стартът на Бургас-Александруполис

Отлага се с година стартът на Бургас-Александруполис

Строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис се планира да започне в средата на 2010 г., а да се въведе в експлоатация през 2012 г., предаде в четвъртък RusEnergy. Данните са били представени на съвет на директорите на “Транснефт“, която е водещата компания в руския консорциум, държащ 51 на сто от проектната компания за руско-българо-гръцкия петролопровод.

По-рано стоежът на тръбата се очакваше да тръгне през октомври 2009 г. и да се въведе в експлоатация през 2011 г. Сега графикът се отлага с година.

Бургас-Александруполис не е единственият проект, чийто срок за реализация е отлага. Това се случва с всички инфраструктурни проекти, което отчасти е свързано със световната криза, но също така и с недооценването от компаниите оператори на сложността на строителството, коментира експертът Александр Щок.

Според него обаче в случая по-скоро важна роля играе нарезбирателството между страните участнички в международната компания “Транс Болкан Пайплайн“ за погасяването на разходите, извършени от компаниите по проекта преди подписването на междуправителственото споразумение между Русия, България и Гърция.

Друга причина е забавянето на разработката на находището Кашаган в Казастан, на което се разчита да осигури суровина за тръбата

Бургас-Александруполис безспорно е интересен проект за Русия от геополитическа страна, но в дадения момент не се явява приоритетен, коментира аналитикът. Освен това заради кризата се очаква потреблението и експортът на петрол да се свият и в тази връзка временно ще се отложи и разширяването на Каспийския тръбопровод, което се свързва със строежа на Бургас-Александруполис, посочва Щок.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?