Отлагат се ски строежите без смяна предназначението на земята

Мотивът на "Патриотите" е нужда от публична дискусия, но неофициално се твърди, че ГЕРБ били против

Отлагат се ски строежите без смяна предназначението на земята

Спряно е разглеждането в парламента на внесените от депутати на "Обединени патриоти" и ГЕРБ поправки в Закона за горите, позволявани нови ски строежи без да се сменя предназначението на земята под трасетата им. Това е станало по време на заседанието на правната комисия в сряда, на което на първо четене трябваше да се разгледат предложенията, афиширани от вицепремиера и съпредседател на "Обединените патриоти" Валери Симеонов.

Християн Митев от "Обединени патриоти" е посочил като причина за оттеглянето на законопроекта факта, че той все още не е разглеждан от водещата комисия по земеделие. Пред "Капитал" той допълва още, че понеже промените в Закона за горите са дискусионни, е необходимо те да минат първо през обществено обсъждане.

Неофициално обаче от ГЕРБ посочват като причина за оттеглянето отказа на формацията на Бойко Борисов да подкрепи предложените от коалиционния им партньор промени. Това се разбрало по време на съвместното заседание между ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за обсъждане на законодателната програма на мнозинството, което се провежда всеки вторник. На него председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов уведомил партньорите си, че ГЕРБ няма да подкрепи поправките, пише изданието.

Внесените в началото на февруари поправки предвиждат да отпадне сегашното изискване да се сменя предназначението на земята, върху която ще се реконструират, разширяват или строят нови ски лифтове, влекове и писти.

Идеята за корекции в Закона за горите, които да улеснят изграждането на ски съоръжения, бе лансирана в края на 2017 г. от вицепремиера Валери Симеонов с мотива, че това ще позволи реконструкцията на ски съоръженията на Витоша и развитието и разширението на ски съоръженията в Пампорово, Чепеларе и Гела.

Против поправките са природозащитниците, които поискаха оттеглянето на поправките от парламента.

Споделяне

Още от Бизнес