Отличия “анти-гей“ връчи митрополит Николай

Отличия “анти-гей“ връчи митрополит Николай

“Анти-гей“ отличия връчи в понеделник пловдивският митрополит Николай на пазарджишкия прокурор Стефан Янев и кмета на града Тодор Попов заради заклеймяващите им позиции спрямо хомосексуализма. Председателят на Общинския съвет Георги Йорданов пък получи почетна грамота след молебена послучай 125-годишнината от. Съединението

Янев и Попов бяха удостоени с най-високото отличие “Свети апостол Ерм"- I степен за тяхното поведение при отстояването на християнските ценности, защитата на православната нравственост и морал, на светостта на брака, семейството и държавността.

Двамата станаха популярни преди месец покрай въведен скандален член в Наредбата за обществения ред, който забранява публичната демонстрация на сексуална и друга ориентация на обществени места. Янев в официална позиция на прокуратурата дори приравни хомосексуализма с разврата и го обяви за безсрамие.

Съветът на Пловдивската епархия смята, че всяка позиция на мирянин и на светската власт, която изразява привързаност към традиционните християнски ценности и представлява форма на защита на общоприетия морал на българското общество, трябва да се ползва с енергичната подкрепа на Българската православна църква.

Текстът от наредбата бе атакуван пред Комисията за защита от дискриминация, която обяви, че той незабавно трябва да бъде отменен, той продължава да присъства в наредбата. Срещу него е подадена жалба пред Върховния административен съд, делото е насрочено за април 2011 г.

Дядо Николай каза още, че отличията за прокурор Стефан Янев и кмета на Пазарджик Тодор Попов трябва да бъдат пример за всички православни християни как трябва да се отстояват ценности.

“Смятам, че защитих моралните ценности на българския народ. Той е пребъдвал във вековете и дори, когато не сме имали държавност, пак е издържал благодарение на вярата и морала, който е имал. Не смятам, че тук има някаква дискриминация, защото човек се ражда такъв, какъвто Господ го създава. Оттам нататък вече, той има правото да се насочи в една или друга посока, дали ще си бъде естествен, така както Господ го е създал или ще се промени, поради някакви странични обстоятелства и други фактори, но това си е негово лично право“, заяви пловдивският митрополит.

Още по темата
Още от България