Отлична оценка на половината изпит след седми клас гарантира място в гимназиите

Отлична оценка на половината изпит след седми клас гарантира място в гимназиите

Отлична оценка на външното оценяване след седми клас, което тази година е обединено с изпита за кандидатстване в профилираните и професионални паралелки в гимназиите, ще гарантира на учениците сигурен прием. Това стана ясно от обясненията на екипа на образователното министерство във вторник. За първа година изпитите след седми клас по български език и математика ще се състоят от два модула. В първата част, която се явява изпит за външно оценяване, ще има само тестови въпроси и ученикът ще разполага с 60 минути за отговор.

Втората част, която изисква писане на текст по български и решаване на задачи по математика, се явява изпит за кандидатстване. Тя е с продължителност 90 минути. От ученика ще зависи дали да решава и двете части, но експертите съветват децата да работят и по двата модула, защото така се увеличава шансът им за класиране в по-елитни паралелки.

Зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева обясни, че първата част носи максимум 65 точки, които се равняват на шестица за външното оценяване. Оценката от външното оценяване по принцип се вписва като текуща оценка по даден предмет и не е от голямо значение. Ако не се яви на външното оценяване обаче, ученикът няма да бъде допуснат до втория модул, който е вход към гимназиите.

Максималният сбор от точки за първата и втората част от изпита е 100. Така дете, което е решило без грешка първия модул и има шестица, но не е работило по втория, може да получи обща оценка между тройка и четворка, която ще му осигури класиране в профилираните и професионални паралелки. За поредна година броят на местата в гимназиите надвишава броя на кандидатстващите ученици. Тази година има места за 32 303 ученика в 666 профилирани и 527 професионални паралелки, съобщи Коджабашиева. Тя отказа да посочи точно на каква оценка ще съответстват 65 точки, тъй като по скалите за оценяване все още се работи.

Коджабашиева обясни, че между двата модула няма да има почивка и веднъж предало работата си, детето няма да може да се връща в стаята, където се провежда изпитът.

Тази година изпитите по български език и математика са изтеглени по-рано и са съответно на 27 и 31 май, а не както обикновено – през юни. Въпреки недоволството от страна на учители, че по-ранните дати не позволяват преподаването на целия материал и не остава време за преговор, от МОМН смятат, че няма проблем.

До 10 май в министерството събира информация от преподавателите по български език и математика на всички паралелки в седми клас за това докъде са стигнали с преподаването на материала. “Целта е подборът на изпитни варианти да се направи така, че да няма въпроси или задачи, които не са изучавани“, обясни Коджабашиева.

През май са и държавните зрелостни изпити. Тази година за задължителната матура по български език и литература са заявили участие 69 743 души, а за втората матура, която е по предмет по желание – 73 360 души. Отново най-голям е броят на желаещите да се явят на матура по география.

От МОМН обявиха, че са взети необходимите мерки за сигурност изпитните варианти да не изтекат предварително и те ще бъдат известни на много тесен кръг лица.

Изпитите след седми клас и матурите ще се провеждат в училищата, където учениците се обучават. Квесторите обаче ще са от други училища.

График на изпитите за външно оценяване и матури

Външно оценяване

ІV клас

Български език и литература 10 май

Математика 11 май

Човекът и природата 12 май

Човекът и обществото 13 май

V и VІ клас

Български език и литература - 3 юни

Математика - 4 юни

Човекът и природата - 7 юни

История и цивилизация - 8 юни

География и икономика - 9 юни

Чужд език - 10 юни 2010 г.

VІІ клас

Български език и литература - 27 май

Чужд език - 28 май

Математика - 31 май

Обществени науки,

гражданско образование и религия - 01 юни

Природни науки и екология - 2 юни

Матури

Български език и литература - 14 май

Втори зрелостен изпит - 17 май

Зрелостни изпити по желание - 18.05 - 26.05.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?