Отливът на туристи намаля в разгара на сезона

Отливът на туристи намаля в разгара на сезона

Спадът на туристите от началото на годината до юли спрямо същия период на 2008 г. е 3.9%, докато от началото на годината до май, сравнено със същия период на миналата година бе 7.6%, сочат данните на Държавната агенцията по туризъм (ДАТ). Председателят ѝ Анелия Крушкова определи резултатите като "относително добри" на туристическа конференция във Варна в понеделник. От началото на годината до юли 3.2 млн. чужди туристи са посетили България.

Данните за спада не са драматични, каза Крушкова и допълни, че още по-малко е намалението на приходите от туризъм. От началото на годината до края на юли те са 1.417 млрд. евро, което е с 2.6% по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

През август се надявам да бъде отчетен още по-малък спад и той да е около нулата, каза още председателят на ДАТ.

Според данни на НСИ от понеделник посещенията на чужденци в България с различна цел, не само за туризъм, през август 2009 г. са 1.434 млн. и намаляват спрямо същия месец на 2008 г. с 10.1%. През юли посещенията на чужденци са били с 5.8% по-малко в сравнение с юли 2008 г. Спадът е по-значителен при транзитно преминаващите и дошлите с цел бизнес, отколкото на туристите.

Броят на летовниците от ЕС, които посещават България, се запазва стабилен, коментира Крушкова – в края на юни спадът им е само 1.7%.

Има страни, при които отчитаме увеличение на туристите. Такава е Германия с почти 17 процента и Русия - с 3 на сто, каза още Крушкова. По думите ѝ е било много важно да се запазят руските туристи, защото те традиционно харесват България. При туристите от Русия можеше да имаме по-голям ръст, ако голяма част от тях нямаха имоти в страната, защото притежаващите такива получават тригодишни визи и не ги водим като туристи, посочи Крушкова.

Председателят на агенцията съобщи още, че се отчита ръст на туристите от Полша - с 48 процента, Беларус - 64 на сто, както и от Молдова, Чехия и Унгария. Много добре, че туристите от тези страни се завръщат, защото през последните 10 години те се отдръпнаха от нашия пазар, каза още тя. По думите ѝ сериозно намаление се отчита при туристите от Сърбия, Македония и Холандия, като при последните спадът е почти 40 на сто.

Изненадата за мен през тази година е намалението на туристите от Румъния, коментира още Крушкова. Отливът на туристи от Великобритания, които формират общо 1/5 от общия брой на чуждестранни посетители, е близо 19%.

За отчетния период малко над 3 милиона българи са пътували в чужбина, съобщи още Крушкова. По думите ѝ 61 процента от българите са пътували в страните членки на ЕС. На първо място по посещения е Гърция, в която са пребивавали над 1 милион души.

Според данни на НСИ от понеделник българите харчат около 170 лв. средно на човек, когато са на почивка в страната, и 411.8 лева за пътуване в чужбина. Същевременно разходите на едно лице за професионално пътуване са средно 119.4 лева в страната и 884.2 лева в чужбина.

Най-много пари отиват за храна в страната – 40.8% от всички разходи за туризъм. Най-големи са разходите за транспорт при туризъм в чужбина - 37.5% от всички разходи.

Все още е рано да се говори за очакванията за зимния туристически сезон, каза Крушкова. Според нея яснота ще има след изложението в Лондон, което ще се проведе в средата на ноември. Страната ни ще участва там традиционно със свой щанд, допълни още тя.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?