Отливът на туристи по Черноморието придобива огромни размери

Отливът на туристи по Черноморието придобива огромни размери

Има отлив между 30 и 40% на ранните записвания за почивка в България за тази година от младежите на възраст до 25 години, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в сряда пред “Нова телевизия“.

В отговор на въпрос дали това е резултат от акциите на бившия вицепремиер Валери Симеонов срещу шума по морето миналото лято, тя каза, че не може да обясни каква е причината.

"Всеки един скандал оказва влияние", каза Ангелкова.

На 6 февруари властите съобщиха, че ранните записвания на руски туристи за България са намалели с 25%. Тогава Ангелкова обясни, че ще опитва да обръща негативната тенденция по време на своето посещение в Москва.

През миналата година България е посрещнала 9.2 млн. чуждестранни туристи, което e ръст от около 5% на годишна база.

Коментирайки скандалите със строежите по морето тази зима, Ангелкова посочи, че това е неприятно, но почти нищо не може да се направи, защото ставало дума за заварени обекти. Тя обясни,че строежите са били разрешени преди 2008 година, когато е приет Законът за черноморското крайбрежие.

По думите ѝ става въпрос за строежи в частни имоти, а когато законът е спазен, нямало как да се спре строителството. Ангелкова обеща по-подробна информация, като получи поисканите от общините по морето данни за издаваните разрешителните за строеж през годините в Зони А и Б по закона.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес