Отломка от ракета падна върху къща в Русия

Отломка от ракета падна върху къща в Русия

Отломка от космическа ракета е паднала в нощта срещу петък върху двуетажна къща в руското село Барановка в Алтайския край (южната част на Западен Сибир). Пострадали няма, съобщиха руските информационни агенции.

Според местния клон на руското Министерство на извънредните ситуации пристигналите на местопроизшествието спасители и пожарникари открили на покрива на сградата метална отломка с размери 35 на 120 сантиметра, която се оказала част от степен на ракетата носител на космическия кораб "Прогрес", изстрелян в четвъртък вечерта от Байконур към Международната космическа станция.

Руската федерална космическа агенция Роскосмос обаче опроверга съобщението. Според прессекретаря ѝ на покрива на къща в селото наистина е намерена "метална ивичка" с размери 1 метър на 32 сантиметра и дебела 5 сантиметра, но експертите се съмняват това да е фрагмент от ракетата носител на "Прогрес", тъй като село Барановка "е разположено встрани от района, където са паднали отломките".

Не било изключено това да е поредният опит да се спечелят пари от обезщетения за вреди, нанесени от паднали ракетни части.

Руската република Алтай настоява да получава процент от сумите, плащани на космическото ведомство "Роскосмос" за извеждане в орбита на товари и космически туристи, заяви преди месец Василий Манишев, заместник-министър в републиканското ведомство на природните ресурси.

Шест процента от територията на Алтай се използва като терен за падане на употребени ракетни степени и според договор с "Роскосмос" властите получават от 11 000 до 700 000 рубли за всяко изстрелване. В последно време се използват модерни ракети носители, които не замърсяват Алтай с токсични горивни отпадъци. Местните власти обаче твърдят, че от 5 години насам има над 30 случая части от космически кораби да паднат близо до селища извън определения район, което причинява силен стрес на населението.

Споделяне

Още от Свят