Отломките от руската космическа станция ще паднат в пустинята Гоби

"Фобос-Грунт"

По предварителни данни, които постоянно се уточняват, неизгорелите в плътните атмосферни слоеве отломки от руската междупланетна станция "Фобос-Грунт" може да паднат на Земята в неделя около 22.40 ч. московско време в Китай, в пустинята Гоби. Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на руската космическа агенция "Роскосмос".

По-рано "Роскосмос" посочваше като възможни места зони, разположени в Индийския, Атлантическия и Тихия океан. Станцията кръжи във все по-ниска орбита, съответно нараства и скоростта, с която пада, обяснява агенцията промените в прогнозата. Като други значими фактори се посочват слънчевата активност и състоянието на земната атмосфера.

 

"Роскосмос" смята за вероятен период на падането интервала от 18.36 ч. московско време на 15 януари до 02.24 ч. московско време на 16 януари. Възможната зона, в която ще падне апаратът, се намира в "ивицата" от 51.4 градуса северна ширина до 51,4 градуса южна ширина.

 

До земната повърхност може да стигнат 20-30 парчета от станцията - отломки от труднотопими метали с обща маса не повече от 200 килограма. Горивото ще изгори в атмосферата на височина около 100 километра, прогнозира "Роскосмос".

 

Един от уредите в апарата съдържа източник на радиация - кобалт-57, "но масата му е най-много 10 микрограма, периодът на полуразпадане - кратък, и не се очертава риск от радиоактивно заразяване. Дългогодишната международна статистика сочи, че космическите апарати, излизащи от орбита, на практика винаги изгарят изцяло в плътните атмосферни слоеве и останалите им фрагменти най-често не причиняват вреда", добавя руската

космическа агенция, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?