Отложени са преговорите между афганистанското правителство и талибаните

Ашраф Гани

Вътрешноафганистанските мирни преговори, на които за първи път талибаните и на правителството трябваше да започнат в Доха, Катар, разговори за помиряване, бяха отложени за неопределено време. Причината са разногласия, свързани с участниците в разговорите, предаде Асошиейтед прес.

Новината за отлагането съобщи в Туитър Султан Баракат, директорът на катарския Център за уреждане на конфликти и хуманитарни проучвания - организацията, която спонсорира преговорите. "За съжаление, има нужда да се постигне съгласие по въпроса кой трябва да участва в конференцията", заяви Баракат.

Преговорите, които трябваше да започнат днес, бяха смятани за важна първа стъпка към слагане на край на войната в Афганистан и евентуално изтегляне на американските войски оттам.

Според висши служители афганистанският президент Ашраф Гани е възразил срещу списъка с 243-ма участници в срещата, оповестен вчера от катарските посредници. Той се различавал от списъка от 250 души, предложен от Гани, в който имало много повече жени.

Някои анализатори смятат, че големият състав на афганистанската делегация, в която влизат враждуващи местни командири и политически опоненти, показва неспособността на Кабул да излъчи представители, които да имат обща позиция.

Талибаните още не са коментирали отлагането на срещата, но вчера техният говорител Забиулла Муджахид постави под въпрос числеността на правителствената делегация. Талибаните щяха да бъдат представени от 14 души.

Споделяне

Още от Свят