Отложените плащания са практика, наваксват се до април

Отложените плащания са практика, наваксват се до април

Отложените плащания и стоковите кредити са нормална практика в пазарната среда и освен това към момента търговските вземания на "Булгартабак" не са 254 млн. лв., а 55 млн. лв., заяви изпълнителният директор на тютюневия холдинг Иван Биларев на свикана във вторник пресконференция по повод обвиненията ден по-рано от зам.-председателя на БНД и бивш икономически министър Лидия Шулева, че дружеството се източва чрез умишлено бавене на събирането на приходите от продажба.

До края на март всички отложени плащания ще бъдат погасени, както това е ставало и предходната година, обясни Биларев. По думите му практиката е от последните три години, откакто акцизът на цигарите се променя по друг начин, а не по този от времето на Шулева.

Биларев посочи, че когато се представят показатели, извадени самостоятелно от контекста на финансовия отчет, те звучат по различен начин. Това вреди на холдинга и на контрагентите, с които той работи, каза шефът на холдинга.

Текущите вземания включват акциз и ДДС, и 70 процента от вземанията са точно от тези налози, каза финансовият директор в дружеството Екатерина Христова. Тя добави, че компанията има ликвидност, увеличава собствения си капитал и не се "източва".

От отчета се вижда, че “Булгартабак“ е стабилна компания, има ликвидност, а не се източва, както се твърди, заяви Биларев. По думите му в условията на икономическа криза у нас и по света, когато компаниите имат нужда от допълнително финансиране, холдингът се справя със собствени сили.

Пазарният дял на "Булгартабак" се запазва около 60 процента и според него това е успех във времето на свободна конкуренция.

Ако холдингът рязко свие пазарния си дял, към края на годината неминуемо ще се наложи да се мисли за допълнителна концентрация на производството, допълни шефът на холдинга. На този етап обаче разработки за това не са правени и няма сценарии. “Считаме, че до края на годината ще издържим в това състояние”, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?