Отложените за НАТУРА терени щели да бъдат включени 99 %

Отложените за НАТУРА терени щели да бъдат включени 99 %

Притиснати между заплахата от евросанкции и недоволството на крупни бизнесинтереси в съчетание с общински, управляващите жонглират с териториите за европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Ту ги вадят, ту ги слагат, ту ги отлагат. След като се разгледаха три варианта на списъците с избраните защитени зони и кабинетът гласува в четвъртък над 20 процента от българските земи да влязат в НАТУРА, отлагайки решението си за над 30 терена, министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов (БСП) заяви, че са извадени зони, които няма как да не бъдат върнати в списъка.

Това ще стане поради простата причина, че те и сега са защитени територии, каза Гагаузов в петък в предаването “Пресклуб” на БНТ. По думите му “сигурно 99 процента” от отложените терени ще бъдат включени обратно в екомрежата, след като се преразгледат спорните имоти по Черноморието, за които възраженията били не от частни и инвеститорски лица, а от общините.

Регионалният министър заяви, че той е направил предложението за коригиране на решението за НАТУРА 2000.  Това било реверанс към общините, за да знаят, че “проблемът не е на жълтите павета, а на място да се разберат кой крив, кой прав”. Сега експертите, определели терените за екомрежата, ще трябва да защитят позицията си и при малко по-широко обсъждане да се реши окончателно за включването на отложените защитени зони.

Гагаузов заяви, че не знае дали се плаща за оставянето извън НАТУРА на отложените територии. “Поне на мен не се плаща, но въпросът е принципен. Една Германия щом 15 години се е уточнявала мрежата НАТУРА 2000, ние толкова ли сме по-добри, че веднага всичко е точно?”, запита регионалният министър.

Заради икономически и корпоративни интереси правителството забави внасянето на документацията по НАТУРА 2000 в Еврокомисията, което е грубо нарушение на клаузите на Договора за присъединяване, заявиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в разпространено становище в петък.

Организацията отново посочи, че изключването на езерата Шабла и Дуранкулак застрашава опазването на 100 процента от популацията на световно и европейски застрашения вид на червеногушата гъска в ЕС, на 70% от европейската популация на белия щъркел по Черноморието и на цялата национална популация на царския орел.

Решението на правителството ще блокира фондовете на ЕС както по Оперативна програма “Околна среда”, така и по всички структурни фондове в районите на изключените територии, посочват от БДЗП. Глобите, които България ще понесе вследствие обслужване на корпоративни и частни интереси, са в порядъка на от 10 до 90 млн. евро на година и загуби от неусвоени структурни фондове от милиарди евро, пише още в  съобщението.

В същото време и общините, които бурно протестираха срещу включването на техни територии в екомрежата, отново са недоволни, въпреки абсурдно орязания от кабинета вариант. Тяхната коалиция "НАТУРА 2000 в полза на общините" смята, че и така не са отстранени противоречията между общинските планове за местно икономическо планиране 2007-2013 г. и привлечените по тях инвестиции и екомрежата.

В съобщение до медиите организацията призова представителите на местната изпълнителна власт да мобилизират всички свои ресурси и да протестират всяка една издадена заповед за определяне на защитена територия и за забранителните и ограничителни условия на ползване на терените в нея.

Картата на терените според правителственото решение от 15.02.2007 г

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?