Отложено е делото срещу бивш министър, "подарил" имоти на брата на Милен Велчев

Владимир Атанасов на влизане в съдебната зала. Сн. БГНЕС

Контузия на варненския кмет Кирил Йорданов отложи отново делото срещу министърът на образованието в правителството на Симеон Сакскобургготски Владимир Атанасов, обвинен за сключването на неизгодни сделки. Облагодетелстван от сделките с държавни имоти в Златните пясъци е Георги Велчев, брат на финансовия министър в същото правителство Милен Велчев.

Като свидетел по делото трябваше да се яви варненският кмет Кирил Йорданов. Той обаче не можа да бъде разпитан от съда, понеже паднал от мотор и си счупил ключицата. Така следващото заседание на съда по делото бе насрочено за ноември.

Обвинението пресмята щетите от неизгодните сделки на 450 хил. лв.

С брата на Милен Велчев сделка е сключена през 2002 г., тоест по времето на правителството "Сакскобургготски". Фирмата, управлявана от Георги Велчев “Краун хотелс”, получава две сгради частна държавна собственост в Златни пясъци и правото на строеж на тяхно място. Срещу това "Краун" обещава да построи сграда за Икономическия университет във Варна, но не изпълнява поетия ангажимент.

Причината е в допълнителните условия за изпълнението на договора. Според тях споразумението за размяна влиза в сила на 15 ноември 2002 г. при условие, че "Краун хотелс" спечели чрез конкурс или преки преговори правото да извърши замяната - построяване на хотелски комплекс срещу сграда на колежа. Такъв конкурс или пряко договаряне обаче така и не е обявен. Това е мотивът на “Краун хотелс” да откаже да построи база на Икономическия институт във Варна.

Днес на мястото на двете порутени сгради се издигат два луксозни хотела, собственост на фирми, свързани с Георги Велчев. Единият - тризвездния “Краун плаза Хелиос парк", разполага с 300 легла, а другият четиризвезден хотел “Краун плаза Хелиос спа ризорт" има 800 легла.

Двата хотела се управляват чрез фонда за рискови инвестиции "Сигма кепитъл инвестмънтс", свързан с Георги Велчев. Той притежава още един хотел на Златни пясъци – 5-звездния “Ермитаж" със 600 стаи. Фондът, чиито инвестиции са насочени основно към морските ни курорти, държи още хотелите “Сигма Съни бийч" и “Иберостар Съни бийч" в Слънчев бряг.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?