Отложено е гласуването на Пучдемон за лидер на Каталуния

Мадрид продължава да настоява, че той не може да е премиер в изгнание

Карлес Пучдемон
Председателят на каталунския парламент Роже Торен отложи предвиденото за вторник гласуване на кандидатурата на Карлес Пучдемон за премиер на испанската област. 
 
В същото време Торен даде да се разбере, че няма да предлага друг кандидат за поста. 
 
"Днешното заседание (на каталунския регионален парламент) бе отложено, но не и отменено", подчерта неговият председател.
 
Торен определи Пучдемон като единствения жизнеспособен кандидат. Той обеща да гарантира неговия имунитет и този на всички каталунски депутати.
 
Заседанието ще се състои, когато централните испански власти гарантират, че няма да се намесят в избирането на новия каталунски премиер, уточни председателят на регионалния парламент, цитиран от Асошиейтед прес.
 
По-рано във вторник испанският премиер Мариано Рахой предупреди Торен за рисковете от провеждане на заседанието на каталунския парламент, което бе забранено от Конституционния съд, съобщи Франс прес.
 
Рахой повтори позицията си, че Пучдемон не може да бъде кандидат за премиер на Каталуния, докато живее в самоналожено изгнание в Брюксел.
 
Испанското правосъдие издаде заповед за арест срещу каталунския сепаратистки лидер заради незаконното обявяване на североизточната област за независима държава през октомври. В края на същия месец Пучдемон избяга в Белгия. 
 
Ден преди заседанието на парламента Пучдемон изпрати до законодателния орган в Барселона искане председателят Роже Торен да му предостави "защита" като депутат и кандидат-премиер. Според Пучдемон председателят трябва да "вземе нужните мерки, за да защити правата и приоритетите на парламента и неговите членове," според "Ла вангуардия" и "Ел паис", които твърдят, че разполагат с копия на документа.
 
В текста отстраненият лидер припомня на Торен, че парламентът защитава правото му да присъства на дебатите и гласуванията в пленарната зала и би трябвало да му гарантира правото му на "имунитет", така че "да не може да бъде задържан, ако не става дума за изключително престъпление."
 
Пучдемон е разследван за бунт, подстрекателство към размирици и разхищение на държавни средства.
 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят