Отложено е решението за шестия партньор в "Набуко"

Решението за избор на шестия партньор, който да влезе в проекта за строеж на газопровода "Набуко", е отложено за следващата среща на акционерите в "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл". Това научи Mediapool от източници, близки до участниците в конференцията за газопровода, състояла се в края на миналата седмица в Будапеща.

Тогава се очакваше да бъде обявено дали акциите, които в момента се държат поравно от  турската "Боташ", българската "Булгаргаз", румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ и австрийската OMV, ще бъдат споделени с френската "Газ дьо Франс" или германската RWE. Решено е било обаче решението да се вземе на следващата среща, която е насрочена за 18 октомври.

За влизането на нов акционер в проекта "Набуко" се заговори в началото на 2006 г(, като тогава дори се планираше привличането на две нови компании. После обаче бе решено да е една, като един от сериозните претенденти – френската "Тотал" бе отхвърлена като вариант.

В същото време стана ясно, че британският заместник-министър на енергетиката Малкълм Уикс ще гостува тази седмица в страни в района на Каспийско море, за да лобира за газопровода "Набуко".

В Каспийско море и Средна Азия се намират около 4 на сто от световните петролни залежи и 5 на сто от природния газ. Уикс ще се срещне през седмицата с министри от Турция, Туркменистан и Азербайджан, пише в понеделник "Индипендънт".

Последното посещение на британски министър в Туркменистан бе през 1998 г., посочва изданието.

Споделяне

Още от Бизнес