Отложиха с половин година новите изисквания за стаж на бременните и майките

Парламентът отложи с половин година новите изисквания за трудов стаж на бременните и майките, за да получават обезщетения от НОИ. Депутатите решиха още всички бременни и майки да получат със задна дата от 1 януари неизплатените им обезщетения.

В края на миналата година парламентът реши, че бременните и майките ще получават обезщетение за раждане и отглеждане на малки деца до 2 години от НОИ, само ако имат поне 6 месеца трудов стаж, 3 от които през последната календарна година преди раждането. Дотогава обезщетение се изплащаше и само при един работен ден на трудов договор. Това се използваше от некоректни работодатели да сключват фиктивни договори с бременни жени и да източват осигурителните фондове. За да се прекрати тази практика, бяха въведени и новите изисквания с промени в Кодекса за социално осигуряване чрез закона за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2004 г.

На практика обаче се оказа, че част от майките, останали без работа именно през последната календарна година, остават и без помощи за раждане и отглеждане на малки деца, защото не са обхванати от паралелната мрежа на социалното подпомагане.

Затова депутатите решиха да отложат въвеждането на новите изисквания с половин година - до 1 юли т.г. Дотогава правителството трябва да съгласува различните законодателни уредби, за да не се получи същия проблем, коментира Валери Цеков от НДСВ, който е един от вносителите на днешната поправка.

Управителят на НОИ Йордан Христосков също посочи като проблем липсата на синхрон между Кодекса за социално осигуряване и закона за семейни помощи за деца. Според изнесените от него данни, през януари т.г. са родени 4289 деца. Две-трети от родилите жени са осигурени и отговарят на новите изисквания за 6-месечен стаж. По думите му голяма част от останалите родилки отговарят на изискванията на закона за семейни помощи за деца и получават помощите си от Агенцията за социално подпомагане. Останали обаче няколко десетки случая, които били ощетени и които ще бъдат коригирани с днешната поправка.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?