Отложиха за декември делото за незаконния износ от ТЕРЕМ - Търговище

Процесът срещу Стоян Найденов, представител на посредническата фирма "Полдис", която бе уличена в незаконен износ на произведени в търговищкия военен завод стоки с възможна двойна употреба, бе пренасрочен за 16 декември. Делото днес бе отложено заради влошеното здравословно състояние на обвиняемия, който не се яви, предаде БТА. Защитата му представи болничен, според който Найденов страда от тежка хипертонична криза.

Прокуратурата е събрала 26 тома обвинителен материал, свързан със скандалната сделка за неразрешения износ на редуктори за Сирия.

Обвиняеми по делото са бившият директор на фирма "Терем" Владо Владов и двама от ексдиректорите на търговищкия завод "Терем" Валентин Тахчиев и Пламен Петров, както и представителите на посредническите фирми, организирали износа - Стоян Найденов от фирма "Полдис" и Михаил Георгиев от "Родеос инвестмънт". Шестият обвиняем Пламен Синапов, също представител на "Полдис" се издирва от Интерпол.

Оръжейният скандал гръмна в края на миналата година, десетина дни преди срещата на върха на НАТО в Прага, на която страната ни и още 6 държави бяха поканени да станат членове на Алианса. Той бе причинен от осъществена през октомври м.г. сделка от ТЕРЕМ-Търговище, от който фирма "Полдис" изнесла редуктори за БТР-и за Сирия, без да декларира, че те са стока с възможна двойна, тоест и военна, употреба.

След избухналия скандал в системата на заводите "Терем" последваха редица уволнения, а бившият заместник-министър на отбраната Мехмед Джафер напусна поста си, поемайки политическата отговорност за скандала.

Очаква се в хода на съдебното дирене да бъдат разпитани 72-ма свидетели, давали показания по скандалната сделка. Ако вината на шестимата обвиняеми се докаже, чака ги затвор от 3 до 8 години и глоба до 500 хиляди лева.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?