Изборът за шеф на ДАНС е отменен, Пеевски няма да ходи в НС до произнасяне на КС

Отмъщавайки за Пеевски, БСП и ДПС откриха огън срещу президента

Снимка: БГНЕС

Изправени пред неудържим срив на доверието след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и масови граждански протести срещу управлението, БСП и ДПС откриха огън срещу президента Росен Плевнелиев, който открито се противопостави на това назначение. Това се случи в сряда, след като мнозинството в парламента отмени решението си за избора на Пеевски начело на ДАНС, но не посмя да го върне веднага като депутат от ДПС, каквото бе неговото желание.

Той бе освободен от поста със 128 гласа на БСП, ДПС и неколцина от "Атака". ГЕРБ не влязоха в пленарната зала, кворумът за заседанието бе осигурен от "Атака", но нито един неин депутат не взе думата да се изкаже по създалата се ситуация с назначението и породеното от него гражданското недоволство.

Пеевски няма да влиза в Народното събрание, докато Конституционният съд (КС) не се произнесе дали има право да се върне като народен представител или с назначението му в ДАНС е загубил това право. Това бе заявено като "добра воля" на самия Пеевски.

След като отново заявиха, че изборът е бил "голяма грешка", но не защото виждат проблем с кандидатурата, а защото недооценили обществения отзвук, БСП и ДПС минаха в директна атака срещу Росен Плевнелиев, заимствайки нескопосан фалшификат за негови офшорни сметки, тиражиран от медиите на Делян Пеевски.

"Нов стандарт и критерии и нетърпимост към двойния аршин"

Представяйки проекторешението за отмяна на избора, лидерът на ДПС Лютфи Местан отново повтори, че публичните настроения спрямо Пеевски се разминавали с "реалната му същност".

"На първо място имаме доблестта да заявим, че този казус изправя не само двете партии, които стоят зад кабинета "Орешарски", но изправя всички партии, всеки един български политик, пред необходимостта да съобразява своите решения не само с начина, по който той собствено вижда политическите реалности, или една или друга кандидатура, а трябва да си даде сметка и за публичните настроения върху този образ. Оказва се, че публичните настроения върху образа на всеки политик, дори когато те се разминават с реалната му същност, са реалност, с която сме длъжни да се съобразим", каза Местан.

"Казусът "Пеевски" постави нови стандарти пред всички политически партии, изведе нови критерии и днес заявявам, че тези критерии не могат да се прилагат избирателно. Политиката не търпи двойните стандарти и избирателното отношение", декларира той.

Намеквайки за местоработата на съпругата на зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов – Десислава, която е на щат в ДАНС, Местан вметна, че оттук-нататък депутатите трябва да признават искрено, когато изпадат в конфликт на интереси.

"Ако се разглежда Закон за ДАНС, ако съпругата ми случайно, без подходящо образование, работи в ДАНС на висока заплата, трябва да се заяви конфликт на интереси. Прави са българските граждани да ни наложат нови стандарти на хигиена за избиране на политици на отговорни служби", заяви лидерът на ДПС, уточнявайки, че същото трябва да се случва и "ако съпругата ми работи в търговско дружество с държавно участие".

По думите му "оттук-нататък българската политика минава през своето чистилище", като първите държавни мъже вече ще трябва да дават конкретни отговори, когато "за тях има съмнения, че не са били екзактни в своята битност и на политици и преди това".

Очевидно, Местан е на мнение, че Пеевски, със своята диплома на юрист от ЮЗУ, реален петмесечен стаж като следовател, управленска кариера на зам.-министър на Емел Етем, довела до прокурорска проверка срещу него, но набързо претупана, а след това депутат от ДПС и собственик на медийна империя – част от бизнес конгломерата на Корпоративна търговска банка – отговоря на посочените високи стандарти.

Питането към КС - "проява на политическа отговорност"

Довчера ДПС бяха на мнение, че няма никакви пречки за връщането на Пеевски в НС, но БСП, които бяха насилени да го изберат начело на ДАНС и които са най-потърпевши от скандала, се заеха да спасяват репутацията си и поискаха решението да се отложи до произнасяне на КС.

Явно ДПС са склонили и предложението за питане до КС бе изложено от Лютфи Местан.

"Ще се обърнем към КС с питане какъв е статутът на г-н Пеевски. Нека по този казус се произнесе единствено възможният компетентен орган – КС. Дотогава г-н Пеевски няма да се възползва от правомощията си на депутат, няма да стъпи в парламента, няма да получава възнаграждение", заяви Лютви Местан и поясни, че това било "проява на политическа отговорност".

Лидерът на БСП Сергей Станишев говори за "тежък урок" и "нови стандарти", признавайки, че изборът на депутата на ДПС за шеф на ДАНС е бил "сериозен гаф".

В същото време увери, че Пеевски е бил издигнат за високия пост с изключително чисти подбуди и с единствената идея, че той най-ефективно и бързо може да организира борбата с престъпността и контрбандните канали, които през последните години били под контрола на ГЕРБ.

А БСП, ДПС и "Атака" се заели незабавно с прекрояване на сектор "Сигурност", "защото в последните години именно този сектор бе превърнат в лично оръжие и лична употреба – за прикриване на контрбандни канали и източване на държавата, за изнудване и шантаж, за всичко онова, за което хората говорят".

"Сериозната грешка" с Пеевски била допусната единствено заради убедеността, "че в момента е важно да се постигат бързи резултати".

"Видяхме такава готовност и категорична решимост, готовност да се поеме личен риск в лицето на г-н Пеевски. Оказа се, че в търсенето на бързи резултати, демонстрация на воля прекрачихме една граница, която не бива да бъде прекрачвана", разкая се Станишев, определяйки кризисната ситуация, като "тежък урок за мен лично".

Той видя в причината за бързото разрастване на масовите протести срещу Пеевски и цялото правителство факта, че през последните 4 години, в които управлява ГЕРБ, гражданското общество е било потискано и сега "хората се събудиха".

"Искам да поднеса и лично извинение към моята парламентарна група, към нашите членове и симпатизанти... Дължа това извинение, защото знам, че е имало огромна вътрешна съпротива", добави лидерът на БСП, който предизвика невероятно вътрешно сътресение в партията си с решението за избора на Пеевски.

"Това предложение (Пеевски да оглави ДАНС – бел.ред.) беше направено с най-чисти и ясни мотиви в стремеж да се постигнат истински резултати, не да се имитират дейности. Надявам се все пак да постигнем тази цел. Сигурно ще стане доста по-трудно, заради политическата грешка, която направихме", заключи накрая лидерът на социалистите.

Последваха изказвания от Йордан Цонев (ДПС), Янаки Стоилов и Георги Кадиев (БСП), насочени към поуките, които българските политици сега трябвало да си извадят.

Критики към президента за назначенията в НРС и НСО

Атаката към президента Плевнелиев бе подета и основно проведена от ДПС. Формалният повод бе изразеното несъгласие на държавния глава с назначението на Пеевски начело на ДАНС, което е станало непрозрачно и без каквото и да е публично обсъждане и изявлението на Плевнелиев, че кредитът му на доверие към това правителство е изчерпан.

Освен това Плевнелиев изрази подкрепа за гражданските протести и предупреди за опасността държавата отново да бъде обсебена от една групировка.

"Г-н президент, Вие сам изпълнихте ли препоръката, която отправяте, препоръката към парламентарните групи? Някой с някого съгласувал ли е назначаването на Драгомир Димитров за директор на Националната разузнавателна служба (НРС)? Не си спомням... Или, когато назначава държавният глава охранител на Борисов или Цветанов за началник на Националната служба за охрана (НСО), при това след един изключително грозен опит за покушение... С кого бе съгласуван ген. Тодор Коджейков", запита Местан от трибуната в парламента, обобщавайки, че "това ни казва казусът "Пеевски".

Лидерът на ДПС обаче категорично отказа да определи като грешка законовите промени, които на практика обслужиха директно Делян Пеевски и направиха възможно назначението му начело на агенцията. Според Местан прехвърлянето на правомощията по назначаване на шеф на ДАНС от президента към парламента е правилно, тъй като Народното събрание била най-публичната институция у нас.

С обяснението, че трябва нова хигиена в политиката, председателят на ДПС продължи с "препратките" към държавния глава, основа за които станаха разпространените компромати за сметките в офшорни компании на президента Плевнелиев. Преди ден президентът разпространи опровержение на "разкритията". Без да споменава директно името му, говорейки за "първите държавни мъже", Местан заяви, че ако има и най-малкото съмнение за доходите им, те трябва да дадат обяснение от трибуната на парламента.

Още във вторник членът на ръководството на ДПС и финансов експерт на партията Йордан Цонев обяви, че БСП и ДПС мислят в посока изсветляване на офшорните сметки.

Още по темата
Още от България