Отмъщението на ‟Газпром“

Отмъщението на ‟Газпром“

Вече повече от месец 30 активисти на екоорганизацията "Грийнпийс" са в руския следствен арест по обвинение в пиратство, за което руското законодателство предвижда наказание до 15 години затвор. Руските съдии отхвърлиха всички молби за пускане под гаранция. Телефонният разговор на германския канцлер Ангела Меркел с президента на Русия Владимир Путин и адресираното до него отворено писмо, подписано от 11 лауреата на Нобелова награда за мир, не дадоха резултат. Абсолютно очевидно е, че активистите не са пирати, дори и за Путин.

Според наблюдатели от германското издание ‟Шпигел“, времето тече, а решение по делото със задържането на кораба на природозащитниците "Арктик Сънрайз" няма. Единствено към вече съществуващите обвинения в пиратство се добавиха и обвинения за притежание на наркотици.

А Путин? - питат се журналистите, напомняйки, че руският лидер много обича да се изявява в образа на ‟приятел на природата“ и понякога лично изпраща жеравите да зимуват. Знае се, че преди Путин никога не е крил своята симпатия към активистите на "Грийнпийс". В интервю на руския президент за канадски репортери още през 2001 г., президентът изрази възхищението си от това, как ‟малка група хора на малък плавателен съд, на малка лодка, се опитват да се противопоставят на огромен военен или промишлен кораб“. Също е известно, че руският лидер не изключваше възможността след края на кариерата си сам да подкрепя едно от тези движения.

Както подчертава ‟Шпигел“ Путин "се ската".

По думите на прессекретаря на Путин Дмитрий Песков, решението по това дело не се взема от президента, Путин ‟не е точният адресат“. По това дело ‟Кремъл мълчи, а основният тон задават привържениците на крайните мерки“.

Според генералния директор на Центъра за политическа информация - политологът Алексей Мухин, ‟Путин няма никакво отношение“ към твърдите действия на руските власти. Експертът смята, че търпението на ‟Газпром“ се е изчерпало.

‟Така концернът иска да удари не само "Грийнпийс", но и целия Европейски съюз, който наскоро направи поредица обиски в офисите на концерна“. В това, че ‟Газпром“ е основната движеща сила, стояща зад делото ‟Арктик Сънрайз" вярват и в самата екоорганизация. Още повече, че синът на бившия директор на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) Николай Патрушев е вицепрезидент на компанията ‟Газпром добив шелф“, която изцяло принадлежи на ‟Газпром“.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?