Отменен е домашният арест на Виктор Емануил

Наследникът на италианската кралска династия Виктор Емануил вече е на свобода, след като съдът в Потенца отмени домашния му арест, предаде АНСА, цитирана в четвъртък от БТА.

Марката за неотклонение на обвинения в корупционни схеми Виктор Емануил отпадна, след като съдът разгледа внесена от адвокатите му жалба срещу решението на съдия-следователя Алберто Януци от 5 юли да не уважи тяхното искане за пускане на свобода на кралския наследник.

Виктор Емануил няма да има право единствено да напуска Италия.

"Нашето задоволство от това решение на съда е максимално", каза Джулия Бонджорно, една от адвокатите на Виктор Емануил, цитирана от в. "Кориере дела сера".

Наследникът на Савойската династия беше арестуван в град Потенца на 16 юни тази година по обвинения в корупция, фалшификации и сводничество. Той прекара една седмица в затвора в Потенца, а на 23 юни беше поставен под домашен арест в дома си в Рим, след като призна частично вината си.

Неговото задържане имаше широк отзвук и у нас заради засечените му разговори с италианския бизнесмен Пиерпаоло Черани, замесващи името на българския бивш премиер Симеон Сакскобургготски също в корупционни схеми и финансиране на предизборната кампания на НДСВ. Отплатата била допускане до крупни проекти в България ,контролирани от държавната администрация. По-късно обаче Черани заяви в интервю за италиански вестник, че изявленията му за Симеон са били само, за да се хареса на Виктор Емануил и не са верни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят