Отменена е оправдателната присъда на пловдивския лекар, убил крадец

Иван Димитров, Снимка: БГНЕС

Оправдателната присъда на пловдивския лекар Иван Димитров, застрелял крадец, е отменена от апелативния съд в града, предаде бТВ. На първа инстанция той бе обявен за невинен, макар че дни по-рано призна, че е виновен.

Димитров застреля Жоро Джевизов-Плъха, който се опитал да краде от гаража му, през март 2018 г. Лекарят бе обвинен в убийство при превишаване на неизбежната отбрана. Той бе стрелял с незаконно оръжие, заради което бе осъден на 2,5 години условно.

Случаят предизвика остра реакция. В защита на Димитров бяха организирани редица протести. От ВМРО внесоха промени в НК, с които се увеличават случаите, в които може да се ползва оръжие без последствия. Поправките бяха приети на първо четене.

Прокуратурата обяви, че Димитров е извършил престъпление, защото е превишил пределите на неизбежната отбрана. Разследващите твърдяха, че той не е подал сигнал на тел. 112, макар че е наблюдавал крадеца от терасата ти половин час. След това слязъл при гаража и го прострелял. После се обадил на приятели, с които събирали гилзи и чистили кръв. Лекарят поискал собствениците на близкия магазин да изтрият записите от охранителните камери.

С решението на апелативния съд делото се връща за ново разглеждане на първата инстанция.

Споделяне

Още от България