Отменена е заповедта за уволнение на учителката от Софийската математическа гимназия

Отменена е заповедта за уволнение на учителката от Софийската математическа гимназия

Заповедта за уволнението на учителката Петя Тодорова от Софийската математическа гимназия е отменена. Това каза тя пред bTV.

Уволнението на Тодорова доведе до конфликти в училището, предизвика проверка от образователното министерство на работата на директора Антони Стоянов и в крайна сметка от ведомството поискаха той да си подаде оставката. Той отказа и Регионалното управление на образованието в София започна процедура по дисциплинарно наказание.

В конфликта бяха въвлечени и родители на ученици в гимназията. Част от тях вече няколко пъти протестираха в подкрепа на преподавателката, а днес имаше и контрапротест в защита на директора.

Тодорова обясни, че възгледите ѝ за развитието на училището се разминават с тези на директора и диалог между тях няма. Тя отново отхвърли като неоснователни мотивите на Стоянов за отстраняването ѝ. Директорът прекрати договора ѝ, тъй като била уронила престижа на училището, защото е ощетила негови ученици, участвали в математическо състезание. Тодорова обясни, че е имало объркване при организацията на състезанието и ощетени ученици няма. Като аргумент тя каза, че от 8 до 11 клас първо, второ и трето място са на ученици от гимназията.

От Регионалното управление на образованието също не са видели опит на Тодорова да ощети ученици. За разлика от това са открили нарушения на Закона за счетоводството при последвалата проверка в гимназията - не са отчитани сумите, събирани от ученици за явяване на състезания. Имало и нередности при обществени поръчки.

В понеделник Стоянов получи заповед за писмени обяснения по констатациите от проверката. Той има три дни да отговори и на базата на това ще се вземе решение за дисциплинарното му наказание. От Регионалното управление на образованието обясниха, че не са оказвали натиск на Стоянов, а само са правили опити да говорят с него и да го посъветват как да тушира напрежението в училището.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?