Отменено е бедственото положение в община Тетевен

Отменено е бедственото положение в община Тетевен

Със заповед на кмета на Тетевен Мадлена Бояджиева от днес се отменя обявеното на 24 юли бедствено положение за общината, съобщават от общинската администрация, цитирани от БТА в понеделник.

Ситуацията в засегнатите райони е нормализирана, няма бедстващи хора. Водоподаването е възстановено и са ремонтирани всички водопроводи. Към момента няма наводнени домове и дворове. Пожарната служба се е отзовала на 37 сигнала през изминалите дни, допълват от администрацията.

От там припомнят, че комисия за оглед, установяване и оценяване на техническата инфраструктура на територията на община Тетевен е направила остойностяване на всички засегнати обекти от общинската инфраструктура. На 27 юли е внесено искане към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Днес тя ще заседава извънредно и ще стане ясно колко средства ще бъдат отпуснати на Община Тетевен за възстановяване на щетите от поройните дъждове миналата седмица, съобщи областният управител на Ловеч Георги Терзийски.

В искането на Община Тетевен се посочва, че до момента са извършени неотложни аварийно-спасителни дейности за отстраняване на щети по общинската инфраструктура на стойност около 51 хиляди лева, като част от работите за изграждане на защитни диги около речните корита, почистване на дерета в населени места продължават.

За предстоящи неотложни възстановителни дейности Общината е описала щети на стойност 6 130 000 лева. Сумата не е окончателна, тъй като последици от наводненията, водещи до повреждане на инфраструктурни обекти, се регистрират и в момента.

Комисията за огледи на засегнати от наводнението имоти на територията на община Тетевен извършва огледи по постъпили общо 66 сигнала, допълват от администрацията.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?