Отменено е указанието на НАП, натоварващо с двойни осигуровки дребния бизнес

Директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов отмени указание от 26 февруари, което възмути стотици собственици на малки фирми и взриви форумите в интернет. За отмяната на указанието съобщиха от НАП съобщиха в сряда.

Според указанието, което тълкуваше допълненията в Кодекса за социално осигуряване, собствениците на фирми плащат осигуровки не само за основната дейност, която извършват, но и в случаите, когато са и управители на фирмата си, дори да нямат договор за управление и определено възнаграждение.

Според новоодобрената поправка "съдружниците и собствениците на търговски дружества не дължат осигурителни вноски за управлението на фирмата, ако с договор или по решение на общото събрание не е определено или договорено възнаграждение за тази дейност".

От НАП дават пример със собственик на ООД, чиито предмет на дейност е извършване на финансови услуги. Той участва в управлението на фирмата, но общото събрание на фирмата не му е определило възнаграждение и няма договор за управление и контрол. Тогава той ще трябва да се осигурява само за трудовата дейност, която полага във фирмата.

Ако обаче получава възнаграждение като управител и работи в дружеството като финансов консултант, то той трябва се осигурява и в качеството си на управител, и като самоосигуряващо се лице.

До края на работния ден в сряда новото указание ще бъде публикувано на интернет страницата на НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?