Отменено е уволнението на полицаи, накърнили магистратски интереси

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е отменил заповедите за уволнение на полицаите от столичното Шесто РПУ Лина Маркова и Борислав Серафимов, които бяха на път да загубят работата си, защото си позволиха да арестуват лице, свързано с високопоставен магистрат. По случая бяха образувани две проверки с взаимно опровергаващи се резултати, но в крайна сметка заключението бе "дисциплинарно уволнение".

Историята, за която подробно писа Mediapool, разкри доста странности в подхода при "почистването на полицейската къщичка".

В понеделник Цветан Цветанов се ангажира да преразгледа извършените проверки срещу полицаите, заявявайки, че няма да се поддаде на натиск. При разнищването на случая стана ясно, че зам.-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска е поискала лична среща със заместници на министъра, след като мъжът, с когото тя живее на семейни начала (Георги Георгиев), е бил арестуван след опит за разправа със служителите на реда.

Самият инцидент и последвалите го събития будят много въпросителни, но така или иначе Георгиев разполага с медицинско, според които му е нанесена средна телесна повреда и това става повод за проверката и наказанието на полицаите. Жалбата обаче е пусната не от Георгиев, а от спътника му Иван Поптодоров два дни след случая.

Проверките на МВР срещу собствените му служители приключват смайващо бързо на фона на "бързото производство" за хулиганство, което започва срещу Георгиев. Хулиганството вече е прераснало в следствено дело, чиято сложност проточва разследването шести месец.

Цветанов отменя заповедите за уволнение на Маркова и Серафимов "с оглед неизясняване на важни факти и обстоятелства и необходимостта обективната истина да бъде установена в рамките на воденото досъдебно наказателно производство".

Въпросното досъдебно производство се води разследване на Георги Георгиев, който е едновременно извършител и пострадал. Това не се допуска от Наказателно-процесуалния кодекс. В случая Георгиев е извършител на хулиганска проява и в същото време пострадал при задържането.

Вътрешният министър е изпратил и писмо до главния прокурор с молба да бъде запознат с хода на разследването.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?