Отмениха присъдите на измамили фонд "Земеделие"

Окръжният съд в Добрич  изцяло отмени присъдите  на първоинстанционния  съд срещу четирима обвиняеми за неправомерно получени средства от държавен фонд "Земеделие" и върна делото на районната прокуратура.

Миналата година Веселин Стойчев (34 г.), Севдалин Димитров (35 г.) и Христо Стойков (33 г.) бяха осъдени от районния съд  в Добрич на по три години "лишаване от свобода" при пет години изпитателен срок. Венцислав Първанов (42 г.), който доброволно съобщил на полицията за подготвени фалшиви документи, получи присъда  една година и шест месеца "лишаване от свобода" с четири години изпитателен срок.

Според прокуратурата участниците в групата през 2003 г. са получили чрез документи с невярно съдържание общо 582 тона амониева селитра със субсидия от фонд "Земеделие". Районната прокуратура посочи като "идеолог на престъпната схема"  Веселин Стойчев, който бил регистриран като земеделски производител, но имал неиздължен кредит към фонда и не можел да се възползва от нова програма за финансова подкрепа.

Обвиняемият се снабдил с печати на нотариуси в Добрич и Балчик, на земеделски служби и служби по вписванията, на кметове на села в общините Добрич и Балчик. Така регистрирал другите трима обвиняеми като земеделски производители и с фалшивите печати били подготвени договори за аренда, които били представени  в ДФ "Земеделие".

Окръжният съд обаче установи, че делото е било разгледано въз основа на порочен обвинителен акт. Наказателно-процесуалния кодекс изисква да бъде посочено в какво точно се изразява "невярното съдържание" на договорите за целева субсидия и кога и по какъв начин са използвани, кое е лицето, което е било въведено в заблуждение от инкриминираните  документи.

Присъдата на първоинстанционния съд е нищожна и защото е подписана от четвърти съдебен заседател, който е присъствал като резервен на процеса и явно е участвал при решаването на спора.
Споделяне

Още от България