Конституционният съд обяви:

Отменя се мораториумът за продажба на земя за чужденци

Отменя се мораториумът за продажба на земя за чужденци

Решението на парламента да удължи мораториума върху продажбата на земя за чужденци и след 2014 г. бе обявено от Конституционния съд (КС) за противоконституционно във вторник.

Делото бе образувано на 5 ноември 2014 г. по искане на 55 народни представители от ДПС и БСП.

Групата на ДПС бе единствената парламентарна група, която изцяло гласува против решението като противоречащо на Договора за присъединяване на България към ЕС и конституцията. Решението обаче бе подкрепено от голяма част от депутатите от левицата, от "Атака" и ГЕРБ. Впоследствие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви подкрепата на партията си като следствие на "всеобщата лудост и популизма".

"С искането за отмяна на решението за мораториума защитаваме европейската ориентация на България", каза при внасянето на питането депутатът от ДПС Четин Казак.

Решението на българския парламент да удължи забраната за продажба на земя на чужденци и след изтичането на позволения от Брюксел преходен период – до 2020 г., разбуни духовете в Европа и дори страната ни бе предупредена, че може срещу нея да започне наказателна процедура заради нарушаване на присъединителния договор. Това наложи премиерът Пламен Орешарски да уверява председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че България ще потърси вариант за преразглеждане на решението на парламента.

Земеделският министър Димитър Греков пък първо беше за удължаване на мораториума, после определи решението за "абсурдно", а накрая обяви, че ведомството му ще разработи правила за закупуване на земеделска земя от чужденците, които да бъдат своеобразна цедка за сделките с ниви.

Подобно на последното решение за оставането на Делян Пеевски в парламента, и този път КС спази необяснимата си практика да не публикува цялото си решение на сайта на съда до края на работния ден. Според неофициална информация на "Правен свят" един от основните мотиви на конституционалистите очаквано е сключения от България договор за присъединяване към ЕС. Според него всички ограничения за придобиване на земя от чужденци трябваше да отпаднат след изтичането на 7-годишния срок от влизането на страната ни в Евросъюза – т.е. на 1 януари т.г.

Това обаче не попречи на вносителите на предложението за мораториума от "Атака" да обявят, че започват събирането на подписи за провеждане на национален референдум по темата. За да бъде задължен парламентът да свика допитването, националистите трябва да съберат 500 хил. подписа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?