Отмeнят задължителната училищна униформа в Турция

Министерството на образованието в Турция премахва задължителната за всички училища в страната училищна униформа, съобщават турскитеу медии в сряда. Вестник"Сабах" уточнява, че изискването за носене на униформа от учениците е прилагано от създаването на турската република. Новият правилник за облеклото на учениците, публикуван вчера в Държавен вестник, заменя правилник на министерството на образованието от 1981 г., влязъл в сила малко след военния преврат в Турция от 12 септември 1980 г..

Съгласно новия правилник, чието прилагане ще започне през учебната 2013-2014 година,  от турските учениците вече няма да се изисква да носят специална униформа. Те ще могат да носят всекидневно облекло, като ще трябва да се съобразяват с някои ограничения. Забранява се носенето на прозрачни дрехи или много прилепнали към тялото дрехи, на дрехи без ръкави или такива с политически символи или надписи. Ученичките няма да могат да носят къси поли и да си слагат грим.

Новият правилник отменя също забраната за носене на забрадки в средните религиозни училища "имам-хатип", докато забраната остава в сила за всички останали училища в страната. Ученичките в прогимназиите и гимназиите ще могат да носят забрадки само по време на свободноизбираемите часове за изучаване на Корана.

Вестник "Миллиет" цитира министъра на образованието Йомер Динчер, който уточнил, че новият правилник позволява също на момчетата да оставят по-дълги косите си. Министърът специално е подчертал, че новите разпоредби не трябва да се възприемат като даване на пълна свобода за носене на забрадки в училищата. Той е пояснил, че се допуска носене на забрадки само за ученичките от религиозните училища "имам-хатип". В останалите училища само ученичките, посещаващи свободноизбираеми часове по Коран, ще могат да носят забрадки в тези часове, ако желаят.

"Тази стъпка се прави, защото има проблем. Прилаганата от години в страната униформа бе станала предмет на критики. В комунистическите страни /униформите/ бяха отменени, ясно е, че в демократична страна униформата е ненужна. Нека всеки да облича детето си, както иска", заявява от своя страна премиерът Ердоган, цитиран от вестник "Сабах". Той е уточнил, че мярката за отмяна на униформите е предприета въз основа на проучване на общественото мнение.

Споделяне

Още от Балкани