ЕК ще е безкомпромисна в изискванията си към "Южен поток" и посъветва

Отмяна на договора със "Стройтрансгаз" може да спаси България от евросанкции

Не е ясно обаче дали така няма да си навлечем искове за неустойки

Отмяна на договора със "Стройтрансгаз" може да спаси България от евросанкции

Наказателната процедура срещу България за неспазване на европейското законодателство при реализацията на "Южен поток" ще навлезе в следващата си фаза, ако Европейската комисия не получи задоволителни отговори на поставените от нея въпроси за действията на страната по руския газов проект. Срокът за обясненията от българска страна е в края на юни. ЕК се надява правителството да преосмисли позицията си за законодателни промени, които може да изведат газопровода от обхвата на европейското законодателство. Това научи Mediapool от участници в петъчната среща между представители на генералните дирекции "Енергетика" и "Вътрешни пазари" на ЕК със зам.-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов.

 

Представителите на ЕК са показали нееднозначно на българските власти, че ще са безкомпромисни в искането си "Южен поток" да отговаря на европейските изисквания на Третия енергиен пакет за осигуряване на достъп на трети лица до капацитета на тръбата, а не той да е само за "Газпром". Европейските експерти са категорични, че независимо от това, че приемният терминал на "Южен поток" ще е във водите на Черно море, други компании също трябва да имат възможност да се включат в тръбата, защото тя е на територията на Европейския съюз и като европейски газопровод трябва да отговаря на европейските изисквания.

 

Сериозен проблем за ЕК остава и изборът на изпълнител на строежа на българското трасе на тръбата – "Стройтрансгаз консорциум", в който влизат с равно участие едноименната приближена на Кремъл компания и пет български фирми, гравитиращи около сегашната власт. ЕК смята, че строителят е избран в нарушение на европейските правила на конкуренцията. Процедурата не е обявена в официалния вестник на ЕК, а при избора на подизпълнители преференциално са сключвани договори с подбрани български и руски компании, а са били игнорирани европейските.

 

И въпреки че София бе предупредена да спре всички действия по "Южен поток", проектната компания "Южен поток България", в която 50:50 държат "Газпром" и "Българския енергиен холдинг" е подписала контракта със "Стройтрансгаз", потвърди премиерът Пламен Орешарски по-рано през деня в парламента.

 

Ние още не знаем дали има подписан документ, очакваме да получим отговор и на този въпрос до края на юни, коментираха източници от ЕК. Те намекнаха, че ако наистина проектната компания е парафирала договор със строителя след предупреждението за спиране на строежа, това ще утежни положението на България. Еврокомисията няма силата да отмени договора, ако това обаче стори български съд, би било възможност за избягване на санкции, посочиха нейни представители.

 

Не е ясно обаче дали при съдебно спиране на контракта България не е заплашена от предявяване на искове за неустойки от страна на руския изпълнител.

 

Експертите на ЕКе уточниха, че при водените разговори в икономическото ведомство не е ставало въпрос за никакви политически аспекти на проекта. Не така смята обаче депутатът от БСП и един от вносителите на оспорваните от ЕК законови поправки Явор Юумджиев, който също е присъствал на срещата с евроекспортите.

Според него, въпреки че тонът на срещата е бил изцяло експертен, чиновниците от Европейската комисия са дали само политически аргументи против газопровода, а не експертни или юридически - на принципа "черни сте, защото сте черни", предаде Дарик радио. Експертите от Брюксел така и не посочили конкретен текст от нормативен акт, с който нарушаваме европейското право заради "Южен поток", казва Куюмджиев.

"За съжаление не чухме нищо конкретно. Или за щастие, тъй като нашата теза, че не нарушаваме нито един европейски регламент, нито една европейска директива, се оказа вярна. И това стана категорично ясно в процеса на срещата", каза народният представител.

 

Изборът на "Стройтрансгаз", чийто собственик Генадий Тимченко е сред санкционираните от САЩ руски бизнесмени заради ескалация на кризата в Украйна, доведе до предупреждения от Вашингтон за санкции спрямо български фирми. Натискът на САЩ, в съчетание с този на ЕК, накара премиерът Орешарски да съобщи в неделя, че спира "Южен поток" до разрешаване на проблемите с Брюксел.

 

Проблемите пред проекта обаче изглеждат неразрешими на този етап. Както съобщи еврокомисарят Гюнтер Йотингер в петък, преговорите между ЕК и Русия за "Южен поток" са спрени, тъй като руснаците са отнесли въпроса до Световната търговска организация (СТО).

 

МИЕ продължава да твърди, че всичко с проекта е наред

 

От Министерството на икономиката и енергетиката от своя страна съобщиха, че България няма никакво намерение да прави отстъпление от европейското законодателство.

 

"България отстоява позицията си на коректен партньор и член на ЕС", уверил зам.-министър Айолов европейските експерти. С тях са дискутирани и подготвяните правни аргументи от българска страна в отговор на писмото на ЕК относно провеждането на търга, междуправителственото споразумение и статута на компанията "Южен поток", пише в съобщението на МИЕ.

 

Айолов коментирал още, че разчита на обективната и експертна оценка на ЕК и че политизирането на българската енергетика е опасно и единствено ще навреди на сектора и националните интереси.

 

От съобщението на ведомството става ясно, че зам.-министърът е защитил внесените законови поправки за разделянето на газопроводите на сухопътни и морски с обяснението, че това е пропуск в българското законодателство.

 

Евроекспертите обаче са категорични, че предложените формулировки на законовите текстове нарушават европейското законодателство.

 

Айолов освен това казва, че опозицията не е направила никакви конструктивни предложения относно внесените промени, но ще има тази възможност между първото и второто четене на закона в НС.

 

Предвид очакваната оставка на правителството и предстоящо разпускане на парламента след насрочването на предсрочни избори, съдбата на внесените от БСП газпромовски поправки изглежда предрешена. Въпросът за "Южен поток", който влоши неимоверно отношенията между българските власти и ЕС, ще бъде обсъждан на консултативния съвет при президента във вторник, когато ще се решава и датата за изборите. Като се има предвид, че не само опозиционната партия ГЕРБ, но и съуправляващата партия ДПС се обяви "Южен поток" да се прави не въпреки Брюксел, а в сътрудничество с Брюксел, БСП остава изолирана в позицията си, че строежът трябва да върви независимо от евросанкциите.

 

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов междувременно обеща, че ако партията му се върне на власт, което той очаква, договорът с руския консорциум ще бъде прекратен.

 

"Ние сме тук, за да продължим диалога с българското правителство. Нашето мнение е, че "Южен поток" трябва да бъде изпълнен по законите на европейското законодателство, спазвайки законите за конкуренцията и прозрачността при изпълнението на този проект", к казва Инге Бернъртс от Главна дирекция "Eнергетика" към Европейската комисия, цитирана от пресцентъра на МИЕ.

 

По неофициално информация евроекспертите накратко са повдигнали и въпроса с водената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране процедура за отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества. Възможно е пилотната процедура на Брюксел по проучване на този проблем да прерасне в наказателна процедура в края на юни, твърдят запознати.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?