Отмяна на плоския данък и 700 лв. минимална заплата обеща АБВ-Движение 21

Премахване на плоския данък и тристепенна скала на облагане, повишаване на минималната работна заплата годишно с 10-11% до 700 лв. след четири години, безплатни детски ясли и градини и държавен фонд от 1 млрд. лв. за иновации и хай-тек производства. Това е част от акцентите в предизборната програма на коалиция АБВ-Движение 21, обявена от съпредседателите ѝ Константин Проданов и Татяна Дончева пред журналисти в сряда.

Като основни свои приоритети те очертаха повишаването на доходите, преструктуриране на икономиката и съдебната реформа.

"Това, което ние предлагаме, е нарастването на минималната работна заплата от настоящото ниво 460 лв. на ниво 700 лв. в края на четиригодишния период. Това е ръст от 10-11 % на година, съвместим с темповете от последните години и е напълно възможно и постижимо. Считаме, че е необходимо и въвеждане на диференцирането на по-висока ставка на минималната работна заплата за висшисти, които работят на позиции, които изискват висше образование“, заяви председателят на АБВ Константин Проданов.

Три скали за облагане на доходите

Според него трябва да бъде премахнат плоският данък като доходите в размера на минималната работна заплата да не се облагат, а сумите над нея да се облагат чрез плавна тристепенна скала и пределна данъчна ставка от 20%.

Формацията е изчислила, че след промяната 90 процента от хората ще плащат по-ниски или същите данъци, но тежестта ще се разпределя по-справедливо. Въвеждането на семейното подоходно облагане също бе обявено за водещо в програмата, но подробности не се съобщават.

По думите на Проданов държавата трябва отговорно да преструктурира икономиката. Сред лансираните идеи е и създаването на държавен фонд за иновации и високо-технологични експортни производства с начален капитал от 1 млрд. лв., към който да се привлече и частно финансиране в размер на около половин милиард лева. Според коалицията трябва да има контролен орган, който да следи как са изхарчени средствата по обществени поръчки над 100 хиляди лева.

Облекчения за дребния бизнес, реинвестиращ печалбата си

Като примери за стимули за малкия и среден бизнес лидерът на АБВ посочи данъчни и кредитни облекчения за фирми, които реинвестират голяма част от доходите си и подобряват квалификациите на персонала си, а също така и облекчаване на административните режими, въвеждането на електронното управление и намаляване на размера на таксите за обслужване до размера на тяхната реална себестойност.

Според лидера на Движение 21 Татяна Дончева съдебната реформа трябва да бъде радикална, за да постигне целите си за качествено и бързо правосъдие. По думите ѝ съдебната реформа включва усилия за свикване на Велико народно събрание, за да се промени Конституцията именно в частта за отмяна на ВНС.

"Необходимо е и конституционно закрепване на гаранциите за правото на гражданите за справедлив процес и на засилена защита срещу държавата. Промените в съдебната система трябва да обхванат и избора на главен прокурор от Народното събрание, или назначаване от президента с мандат от 5 – 7 години“, каза още Дончева.

Според нея излизането на прокуратурата от съдебната система в сегашния ѝ вид е задължително. Това включва промяна на функцията, статута и правомощията на прокурорите.

Без несменяеми прокурори

Сред планираните мерки в областта на съдебната реформа Дончева добави и ограничаване на правото на главния прокурор и други висшестоящи представители на обвинението да дават задължителни методически указания на по-нисшестоящите от тях, както и премахването на несменяемостта на прокурорите и др. Част от другите предложения са за преобразуване на Националната следствена служба в специализирана разследваща структура към главния прокурор, промяна на Закона за съдебната власт и други.

По думите на Татяна Дончева е необходимо и намаляване и премахване на таксите при малки дългове, както и при спиране на изпълнението по искане на длъжника, а също така и механизъм за защита от свръхзадлъжнялост и приемане за Закон за гражданския фалит.

Формацията смята, че в здравеопазването трябва да се върви от клинични пътеки към диагностично свързаните групи и трансформирането на болниците от търговски дружества към лечебни заведения, за да не се гледа на пациентите като на стока. Това обяви зам.-председателят на АБВ Мариана Тодорова, която представи приоритетите в областта на социалната сфера, образованието и здравеопазването.

Премахването на пръстовия отпечатък за влизане в болница и на таксата за посещение при личен лекар на лицата, придобили право на пенсия, която в момента е един лев, ще иска още формацията.

Безплатна забавачка

"В следващия парламент ние ще продължим да настояваме за поетапното въвеждане на безплатни детски ясли и детски градини и ще го поискаме още при гледането на новата процедура по бюджета за 2017 г.", допълни Тодорова. Политическата сила смята също така да работи за изравняване на получаваното през втората година майчинството с минималната заплата, но да не се обвързва с нея, тъй като това ще обрече вдигането на минималното трудово възнаграждение. "Ще насърчаваме майките към връщане на работното място като идеята е те да вземат пълния размер на майчинството за първата и втората година заедно със заплатата", каза още тя.

При влизане в парламента коалицията обеща да предложи механизъм за индексация на всички пенсии, като коефициентът по заместването да е 1.3 , т.е. пълното въвеждане на "Швейцарското правило“.

Формацията ще иска също така парите за образование да нараснат от 3.6 на 5 процента от БВП, а учителските заплати да нарастват с темпа на минималната работна заплата, около 10 година, както и да има допълнителни възнаграждения за учители, които отиват да работят в изоставащи райони. Отмяна на държавното финансиране за частните училища е друго намерение на двете партии, отломки от БСП.

Социални помощи само при минимален образователен ценз на децата

Те предлагат още родителите да получават социални помощи, само ако детето им постига определени от просветното министерство критерии за образователен минимум. Дали децата покриват това изискване ще се решава с тест, предвижда идеята на АБВ-Движение 21. Според обединението трябва да се спре и практиката във висшето образование "парите следват студента“, а държавата да насочи финансирането към специалности, от които има нужда, като приоритетни трябва да са техническите, математическите и инженерните специалности.

Фонд "Иновации“, с който ще се стимулират учените от БАН , стартово възнаграждение за младите учени в размер на две минимални работни заплати, са сред другите идеи.

Увеличаване на средствата за култура чрез нов модел на финансиране от смесен тип и промяна в Закона за хазарта, за да могат приходите от тази дейност да отиват не само за спорт, но и за култура, са сред останалите предложения на АБВ-Движение 21. Ще се търси и промяна в Закона за радиото и телевизията и предвиждане на квота за българска музика.

Правата на жените на работното място в страната още не са достатъчно защитени, много често те получават и по-ниско трудово възнаграждение от колегите си мъже за същите дейности, а всяка четвърта жена в страната е обект на насилие, което е недопустимо в държава с демократични устои, член на Европейския съюз, каза още Марияна Тодорова, която очерта младежките и женските политики като свой личен приоритет.

Споделяне

Още от Избори 2017

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?