Отмяна на руското вето за внос на полско месо

През следващата седмица Русия временно ще отмени ограниченията за доставката на месни продукти от Полша, които бяха въведени през ноември 2005 година. Това съобщи в сряда руският министър на селското стопанство Алексей Гордеев след преговорите, които води с полския си колега Марек Савицки, предадоха ИТАР-ТАСС и БТА.

Ограниченията ще бъдат отменени, след като бъде подписан съответният меморандум между ветеринарните служби на Русия и Полша в Калининград през следващата седмица, уточни Гордеев. По този начин ние (с полската ветеринарна служба) гарантираме, че в Русия ще бъде внасяна качествена полска продукция, като напълно ще бъдат изключени вносът от трети страни и злоупотребите на недобросъвестния бизнес", отбеляза министърът.

Гордеев припомни, че "в момента в отношенията с Полша действат поредица ограничения на вноса на няколко вида продукция, включваща птиче месо и яйца, рибно брашно и фураж, съдържащ такова брашно".

Неотдавна Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор) въведе временни ограничения за вноса на птиче месо и яйца от Полша заради регистрирани случаи на птичи грип, посочва ИТАР-ТАСС.

Русия забрани вноса на месо от Полша в края на 2005 година, като се позова на опасения, свързани със сигурността на продуктите. Ограничението стана причина Варшава да наложи вето за началото на преговорите ЕС - Русия за ново по-широко партньорско споразумение.

В края на 2006 г. Русия заплаши, че от началото на тази година ще намали износа на месо от ЕС, тъй като не е сигурна, че новоприетите членки България и Румъния отговарят на стандартите за безопасност на храните.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?