Отмяната на казармата довела до проблеми с оплодителната способност

Отмяната на задължителната военна служба се оказва сериозен проблем пред оплодителната способност на мъжете, съобщи БНТ. Това парадоксално твърдение се обяснява с обстоятелството, че наборните комисии са успявали да хванат навреме някои здравословни проблеми при момчетата. Нещо, което сега няма кой да прави.

Четири от 10 момчета имат варикоцеле - или разширени вени на тестисите. Урологът д-р Георги Лазаров казва, че проблемът може да се диагностицира веднага след приключване на пубертета. Изявата му започва след 16-годишна възраст. Ако обаче не се хване навреме, разширените вени силно намаляват на оплодителната способност след 28-годишна възраст.

"С отмяна на наборните комисии момчетата си ги носят разширените вени на левия тестис и няма кой да се погрижи, за да бъдат прегледани", заяви Лазаров.

Това е една от причините мъжкия стерилитет да расте главоломно. Тъй като мъжете не ходят на профилактичен преглед, за почти половината от тях прогнозата е драматична.

Отлагането на раждането при много двойки, извади наяве и още един сериозен проблем. Оказва се, че много жени след 35 години не могат за заченат.

Раждането след 35-годишна възраст от изключение е започнало да става правило. Тази тенденция, обаче, изправи съвременните жени пред един скрит досега проблем. За 10% от тях зачеването на 35 се оказва невъзможно. Лекарите наричат проблема - ранно изчерпване на яйчниковия резерв.

Д-р Явор Владимиров, акушер-гинеколог, коментира, че на практика това е един бавен процес на намаляване на функцията на яйчника, който е някъде 12-13 години преди тоталното спиране на менструацията.

При 10 процента от жените менструацията спира на 25-30 години. В повечето случаи това е наследствено. Преди жените дори не са и подозирали, че имат проблем, тъй като е било нормално да родиш децата си до 30. Сега обаче, казват специалистите, много жени планират бременност, без да са наясно дали тя е възможна.

Споделяне

Още от България