Отмяната на задочното обучение по право се отлага с още година

Отмяната на задочното обучение по право се отлага с още година

Задочното обучение по право ще остане още една година. То трябваше да отпадне още през настоящата учебна година, но правителството реши да отложи промяната за 2018 - 2019 година. Сега министърът на образованието Красимир Вълчев предлага ново отлагане за 2019 - 2020 година.

Мотивът е, че освен изискването право да се учи само в редовна форма на обучение, се въвеждат и нови изисквания за хорариума по някои предмети, както и се дава възможността за специализирани магистратури. Университетите пък не били готови с учебните планове, които да отразяват всички промени и за това им се дава още една година да ги променят.

В същото време в проекта за прием на първокурсници в университетите не са заложени бройки за задочно обучение по право. Такива вероятно ще се появят в окончателния вариант на правителственото решение за броя на първокурсниците.

Комисията за защита от дискриминация постанови преди няколко дни, че изискването право да се учи само в редовна форма е дискриминационно. Това дава възможност на кабинета изцяло да отмени забраната за задочно обучение. Предстои да се вземе решение по въпроса, а междувременно изискването бъдещите юристи да учат само в редовна форма остава само на хартия.

Отпадането на задочното право беше гласувано с промени в наредба на образователното министерство, приети от служебния кабинет на Огнян Герджиков. Тогава премиерът, който е и преподавател по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", обяви, че е осъществил една своя мечта. Според него, а и според други юристи, задочната форма на обучение дава по-некачествено образование на бъдещите юристи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?