Отнесен от цунамито в Япония плаващ док достигна бреговете на САЩ

Отнесен от цунамито в Япония плаващ док достигна бреговете на САЩ

Огромен плаващ док, откъснат от японско пристанище от огромните приливни вълни през 2011 г., е достигнал до западното крайбрежие на САЩ, предаде ББС.

Конструкция от бетон, метал и гуми с тегло 165 тона е изминала най-малко 8050 километра и, обрасла с морски звезди и ракообразни, е достигнала брега на американския щат Орегон, югозападно от Портланд. Пробите за радиация са били отрицателни, но учени се опасяват, че 20-метровото съоръжение може да е донесло агресивни морски видове. Засега полицията го охранява, а по брега се тълпят любопитни зяпачи.

На плаващия док има табела, от която личи, че той е отвлечен от пристанището Мисава, Северна Япония. Дрейфуването на съоръжението през Тихия океан е продължило 15 месеца.

Плаващата конструкция е една от многото отнесени до западния бряг на САЩ след бедствието в Япония. Експерти очакват още останки да достигнат САЩ през следващите месеци. Два други дока от същото пристанище Мисава също изчезнаха след земетресението и цунамито в Япония.

Японски учени са изчислили, че след земетресението и цунамито в Тихия океан са се образували около 20 милиона тона отломки. Повечето от тях са на сушата, известна част са били отнесени в морето и са потънали веднага, но се предполага, че милиони тонове отломки все още плават по водата, посочва ББС.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?