Отнето е разрешителното на фирма, копала р. Чепинска 7 пъти над позволеното

Изкопаната река Чепинска, сн. бТВ

Взето е решение за незабавно отнемане на разрешителното на фирма, която е трябвало само да чисти наносите на река Чепинска на метър дълбочина, а вместо това е копала между 4 и 7.5 метро по-дълбоко, за да добива незаконно строителни материали, съобщиха от екоминистерството в понеделник.

Фирмата "Стройкомерс" ООД е получила през март 2013 г. разрешително за изземване на наносни отложения от река Чепинска, но е злоупотребила с правото си и се е оолагодетелствала от това, смята Басейновата дирекция в Пловдив, която отговаря за Източнобеломорския басейн.

Действията срещу фирмата-нарушител са предприети, след като през април разследване на бТВ установи, че тя не просто чисти реката от наноси, а копае за строителни материали, без да има концесия за това и да плаща такси. Наносите пък изхвърляла върху близките ниви и така ги съсипала.

Така в началото на май директорът на Басейнова дирекция – Пловдив, Георги Семерджиев разпорежда проверка на случая и наема фирма, която със специализирано оборудване да извърши геодезично заснемане на 156 подробни точки от коритото на река Чепинска включително и на 5 напречни профила.

Така е констатирано, че изземването на наносни отложения не е извършено съгласно заложените в проекта параметри и не са спазени котите на изземване и напречния профил. било копано на дълбочина между 4 и 7.5 метра повече от разрешеното.

От екоминистерството съобщиха, че още се работи по случая и затова не може да се ангажират към момента с налагането на санкция за увреждане на околната среда и търсенето на наказателна отговорност от собственици или управители на фирмата. 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?