Отношението на руснаците към Запада рязко се подобрява

Усещането, че властта реализира своите геополитически цели за сметка на населението, предизвиква масово възмущение

Отношението на руснаците към Запада рязко се подобрява

Отношението на руснаците към Запада се е подобрило рязко през последните два месеца, показват резултати от проучване на "Левада център", обявено в четвъртък. Броят на руснаците, които се отнасят добре към САЩ, се е върнало на нивата от януари 2014 г., тоест преди анексирането на Крим от Русия, което САЩ и ЕС осъдиха като незаконно и въведоха санкции срещу Москва.

Отчетените през юли позитивни оценки към Запада се оказват повече от негативните (40% за США, 38% за ЕС), което се случва за пръв път от края на 2013 г.

През януари 2014 г. общо 43% от руснаците са имали добро отношение към САЩ. През юли 2018 г. тези хора са 42%, докато само преди два месеца – май 2018 г., са били едва 20 на сто. Броят на руснаците, които имат лошо отношение към САЩ, е намалял до 40%.

Аналогична е динамиката и за отношението на руснаците към Европейския съюз. През последните два месеца делът на отнасящите се позитивно към ЕС е нараснал с 27% и достига 42%. За последен път "Левада център" е отчела такъв показател през март 2014 г. - 45%.

В момента 38% от руснаците имат лошо отношение към ЕС.

Освен това, за една година с 10% е нараснал делът на руснаците, които подкрепят по-нататъшно разширяване на връзките със Запада, а не отдалечаване от него – от 58% до 68%. Броят на онези, които подкрепят намаляване на връзките и отношенията със Запада, пада от 30% до 21%.

Преосмисляне на отношението към външната политика на Русия

Социолозите смятат, че промененото отношение към Запада се дължи на това, че "населението е уморено от политиката на конфронтация със западните страни, която продължава вече няколко години и доведе до понижение на доходите". Друг фактор е пенсионната реформа, която руснаците възприемат като покушение срещу тяхното благосъстояние и спестяванията им за старини, отбелязва агенцията.

"Представа, че ръководството на страната се стреми да реализира своите геополитически цели за сметка на населението, изземвайки от него необходимите средства, предизвиква масово чувство на възмущение и недоволство. На този фон рязко се променя представата за ефективността на външнополитическия курс на президента и правителството, а разходите за войните в Сирия и в Донбас, както и за превъоръжаване на армията, не изглеждат не толкова оправдани и справедливи, а заплахата от страна на Запада започва бързо да се преоценява", се казва в публикацията на "Левада център", цитирана от "Комерсант".

През ноември 1991 г., месец преди разпада на СССР, цели 80% от руснаците са имали положително отношение към САЩ.

През 2003 г., когато социолозите са започнали да задават съответния въпрос за ЕС, 72% от запитаните са имали добро отношение към него.

През септември 2014 г. - три месеца след анексирането на Крим от Русия, позитивните оценки за ЕС са едва 19%, а към САЩ - 17%.

Срещата Путин - Тръмп в Хелзинки не е направила особено впечатление

Срещата на върха в Хелзинки между руския президент Путин и американския му колега Тръмп, която руските медии следиха с повишено внимание, не е направила особено впечатление на руснаците, показва проучването на "Левада център". Внимателно са следили срещата 30% от руснаците (основно по-образованите респонденти, тези от Москва и големите градове). Други 53% казват, че "нещо са чули за това" (доколкото е трудно да се избяга от повсеместната политическа реклама), а други 17% въобще не знаят нищо за срещата на върха, от която се чакаше кардинална промяна в отношенията между нашите две страни, отбелязват социолозите.

Едва 15% от запитаните са посочили тази среща като част от най-важните събития за последните седмици.

Над половината руснаци (53%) смятат, че тези преговори няма да доведат до съществени промени и отношенията ще си "останат както преди", но и малко хора очакват отношенията да се влошат.

В сравнение с януари 2017 г., при встъпването на Доналд Тръмп като президент на САЩ, сега надеждите на руснаците за подобряване на отношенията между Русия и САЩ рязко са се понижили (от 46% до 29%).

Рейтингите на руските власти и политици започнаха да падат след обявения през юни план за повишаване на пенсионната възраст в Русия. По данни на държавната агенция ВЦИОМ, одобрението към президента Владимир Путин се е понижило от 80.3% през май до 62.5% в края на юни, а на правителството – от 45.4% до 31.1%.

През юли рейтингите им се стабилизират, но подкрепата за управляващата партия "Единна Русия" е паднала до най-ниското си равнище от 2011 г., когато в Русия имаше масови протести срещу фалшификацията на изборите за Държавна дума.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?