Отношението на света към Китай се влошава

Китайският президент Си Цзинпин по време на първото си посещение в обхванатия от епидемията град Ухан

Светът започва да осъзнава истинския характер на Китайската комунистическа партия. Тежките грешки на китайското правителство в борбата с коронавирусната пандемия променят отношението към страната сред правителствата и страните по света, коментира в петък в. "Вашингтон пост".

Въпросът е дали САЩ ще успеят да се възползват от този момент, за да работят със съюзниците и партньорите си, помагайки им да променят връзките си с Пекин. Вашингтон трябва да направи това както за тяхна, така и за собствена защита, подчертава американското издание.

Въпреки водената по цял свят пропаганда на Китайската комунистическа партия, отношението към китайското правителство се влошава по цял свят, докато хората разбират как зле насочената му политика е влошила страданията им.

Всички са шокирани от първоначалното прикриване на появата на болестта от страна на Пекин, продължаващият и в момента отказ на китайските власти да споделят важна научна информация, използването на помощи и икономически натиск, за да наградят политическата лоялност или да накажат критиците си. Но комунистическият режим ще направи всичко, за да защити своите интереси, независимо от вредите за общественото здравеопазване. Китай заплаши дори да спре даренията на медицински материали за страните, които се осмелят да задълбочат връзките си с Тайван, продължава "Вашингтон пост".

Най-голяма промяна в отношението към Китай показва Великобритания, най-близкият съюзник на САЩ. През януари правителството на Борис Джонсън реши да позволи на китайския телекомуникационен гигант Хуавей да участва в изграждането на британската телекомуникационна инфраструктура от ново поколение. Според депутата от консервативната партия Тобаяс Елууд, председател на парламентарната комисия по отбраната, в момента това решение се преразглежда, както и цялостният подход на Лондон към Пекин. Причината е в поведението на Китай по време на коронавирусната криза.

"Трябва да променим отношенията си с Китай. Те не показват интерес към това да поемат отговорностите на една суперсила", заявява Елууд.

Заблудата, до която прибягна китайското правителство за коронавирусната криза, предизвиква нови опасения за евентуална дейност по разработване на биологични оръжия, включваща вируси, насочени срещу определени етнически групи, пише в. "Вашингтон таймс", като се позовава на бивши и действащи представители на САЩ.

Според пожелал анонимност високопоставен член на администрацията на президента Доналд Тръмп, Китай има секретна програма, включваща разработването на биологични оръжия, способни да нападат конкретни етнически групи. Възможно е да се провеждат и биологични експерименти върху етнически малцинства, предупреждава източникът, като се позовава на експерти, запознати с китайските програми. Тази информация се съдържа в доклади на разузнаването, които може в бъдеще да бъдат разсекретени и публикувани.

Китайската реакция на появата на Covid-19 засили опасенията за тайната му работа по разработване на биологични оръжия. Пекин скри данни колко е заразна болестта и се забави с предупреждението към световната общност, отбелязва в. "Вашингтон таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят