Отношенията между Белград и Загреб се влошават заради присъда на трибунала в Хага

Правителството на Сърбия отмени посещение на вицепремира за европейска интеграция Сузана Грубиешич на 27 ноември в Загреб, съобщи Танюг, цитирана от БТА. Грубиешич заяви, че няма да ѝ бъде приятно сега да ходи в Загреб.

Не би ми било приятно да бъда там и да продължа протокола за сътрудничесво в областта на европейските интеграции в една такава лоша атмосфера за сърбите и Сърбия, заяви Грубиешич по сръбската държавна телевизия.

Тя посочи, че след оправдателната присъда на хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач, се поставя въпросът дали трибуналът в Хага е осъществил своята роля - да допринесе за помирение и регионално сътрудничество.

В петък Апелативната камара на трибунала в Хага освободи Анте Готовина и Младен Маркач от отговорност за прогонването на сръбското население от Книнска Краина през 1995 г., анулирайки присъдата от първа инстанция. Съдиите от апелативната камара сметнаха, че в първото разглеждане на делото са били допуснати грешки и взеха решение Готовина и Маркач да бъдат пуснати на свобода.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани