Уорлик удостоен с орден "Стара планина" - първа степен

"Отношенията между САЩ и България са като гоблен – красиви, но трудни"

Настоявайте за прозрачни енергийни договори и съдебна система, посъветва дипломатът

Росен Плевнелиев и Джеймс Уорлик, сн: БГНЕС

"Като една първа любов България ще остане завинаги в сърцето ми. Взаимоотношенията между България и САЩ са като гоблен. Гоблените са нещо много красиво, но и изключително сложно за изработка", каза посланикът на САЩ Джеймс Уорлик при удостояването му от президента Росен Плевнелиев с орден "Стара планина" - първа степен.

Уорлик заминава от България в петък и получи най-високото държавно отличие по случай края на мандата му и изключително големите му заслуги за укрепването и развитието и отношенията между двете страни.

"Нямам съмнение, че един ден, когато отново посетя вашата страна, този гоблен ще бъде още по-красив. Наистина ми се иска да зная и да съм сигурен, че и аз съм допринесъл за изработването на този гоблен и че той в настоящия момент е още по-красив и още по-допълнен в сравнение с преди три години", продължи Уорлик в поетичен стил.

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че "България високо оценява подкрепата на САЩ за осъществяването на реформи в системата на  правораздаване, сектора "Сигурност", армията и подкрепата за гражданското общество и неправителствените организации".

По-рано в понеделник в поредна медийна изява американският посланик отправи две основни послания към гражданите по двете теми, които бяха лайтмотив през целия му мандат - енергетиката и съдебната система.

Пред Нова телевизия Уорлик посъветва гражданите да настояват за пълна публичност на енергийните договори и приветства новия прозрачен начин, по който ще се проведе изборът на нов ВСС, като предупреди, че без натиска на гражданското общество реформата в съдебната система няма да се състои.

"Енергетиката всъщност е една от най-важните теми, пред които са изправени българските граждани. Българите плащат изключително високи цени за техния ток, за газ и заслужават съответно да знаят къде отиват тези техни пари, какво плащат. Така че едно от моите послания по времето ми на престоя тук е да има прозрачност в тази насока", каза посланик Уорлик.

"Тези сделки понякога касаят милиони, дори милиарди долари, които са пари на българските данъкоплатци, и затова трябва да има пълна прозрачност по отношение на тези пари, за да могат всички да знаят: о, да, това е разходът, необходим, за да се произвежда електричество, това са парите, които плащаме на доставчиците за природен газ", продължи той.

"За жалост, но е вярно, много години наред в България тези споразумения бяха тайни, сключваха се зад закрити врати и затова се надявам за в бъдеще журналисти и други да могат да внесат прозрачност по отношение на този род сделки, така че всички да могат да видят къде отиват техните пари", каза Уорлик, като направи уточнението, че няма предвид конкретни договори, а се позовава на публична информация.

"Аз не знам как вървят нещата по отношение на настоящите преговори, но все още поддържам тезата си, а именно, че смятам, че бъдещите енергийни споразумения, които касаят парите на българските граждани, трябва да стават публично, трябва да има справедливи конкурси при обществените поръчки за нови договори. Договорите трябва да са публично достояние и достъпни и вие трябва да знаете колко пари плащате всъщност за вашата енергия", настоя дипломатът.

"Не знам дали знаете, но природният газ в България струва 4 пъти повече, отколкото в Съединените щати, дори повече. А дали българите знаят защо всъщност това е така? Аз смятам, че те заслужават обяснение защо се държи такава висока цена, кой всъщност печели от това", продължи той и обясни, че "в Съединените щати, да, заплатите са по-високи, но ... ние плащаме...около 100 долара, докато вие плащате около 500 долара за кубически метър газ. Това е голяма разлика".

По повод на широко коментирания предстоящ избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС) Уорлик отбеляза, че както неведнъж е казвал, "предстоящите избори за Висш съдебен съвет са изключително важни".

"Смятам, че всеки член на Висшия съдебен съвет. . . трябва да бъдат открити и понастоящем тези, които са номинирани, всъщност наистина са се представили открито, дават възможността да им бъдат зададени въпроси открито и по този начин да бъдат оценени. Така че се надявам резултатът да е много добър. Защото по отношение на досегашния Висш съдебен съвет имахме явлението "Красьо", облака "Красьо". И се надявам този облак вече да бъде издухан и да не стои над Висшия съдебен съвет. Това се отнася и по отношение на избора на новия главен прокурор, което е също така важно предстоящо назначение", каза посланикът.

"Смятам, че в крайна сметка ще зависи от българите да определят под каква форма ще е новият Висш съдебен съвет, новата съдебна система. Аз смятам, че всички необходими правила за постигане на прозрачност и избора на най-подходящи хора са налице. Нека да видим какъв ще е резултатът. Аз ще се опитам да участвам, да присъствам в изслушването утре. Но мисля, че е по-важно не толкова аз да присъствам, колкото членове на Народното събрание, представители на гражданското общество и другите важни лица, за да може да се следи процесът кой ще бъде избран за Висш съдебен съвет и да са убедени, че това са най-добрите хора за тази важна и отговорна длъжност", заключи по темата американският посланик пред Нова телевизия.

Споделяне

Още от България