"Ню Йорк таймс":

Отношенията на България с арабския свят и Израел са в опасност

Отношенията на България с арабския свят и Израел са в опасност

Близо две седмици след експлозията в пълен с израелски туристи автобус българските следователи казват, че още не са идентифицирали атентатора и не обявяват публично кой смятат, че стои зад акта. Ако следите продължават да са неясни, какво ще е отражението на трагедията върху малката балканска страна, е ясно: тя излага на опасност тесните си връзки както с Израел, така и с арабските страни в Близкия изток, коментира вестник "Ню Йорк таймс".


Българските власти видимо не са склонни да се присъединят към израелския премиер Бенямин Нетаняху, който публично хвърли вината за атентата върху Хизбула и Иран - становище, което неофициално се споделя от американски представители.


Шимон Перес: Израел ще запази приятелските си отношения с България

"България и Израел са страни с обща история и приятелски взаимоотношения, които независимо от случилото се, ще запазим". Това заяви израелският президент Шимон Перес по време на среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Президентът благодари за навременните мерки за сигурност, които страната ни е предприела след атентата на летище Бургас и посъветва израелските граждани да продължат да посещават България, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ. Още

Вместо това правителството се опитва да не разкрива подробности по разследването, надявайки се да избегне грешки в ситуация с глобални политически последици и отражения върху сигурността на фона на все повече свидетелства за война в сянка между Израел, от една страна, и Иран и Хизбула от друга.

Вестникът цитира политолога от Нов български университет Владимир Шопов, който казва, че за малка България да излезе и открито до назове Хизбула в такъв контекст е равносилно на това да навлезе в минно поле. Трябва да си абсолютно сигурен, наистина напълно уверен, че убедителните ти доказателства ще издържат пред всички останали страни от Европейския съюз, допълва той.

Представител на българската служба за сигурност, пожелал анонимност, тъй като разследването продължава, каза, че в схемата на нападението и уликите има ясна насока, която води към Хизбула, но че ще е нужно известно време преди да може официално да се каже нещо категорично, посочва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Всекидневникът цитира изказване на българския външен министър Николай Младенов, който посочва: "България има мюсюлманско малцинство. Има и много араби, дошли в страната, и не бихме искали те да се чувстват дамгосани по някакъв начин заради този акт. Това е спокойна страна и бихме искали да остане такава."

Младенов отхвърли критиките за бавния ход на разследването с думите: Да дадем на хората, които работят по случая, възможност да си свършат работата.

Българският премиер Бойко Борисов заяви миналата седмица, че актът е дело на изключително опитна група заговорници. Много от изявленията на властите като че целяха да разсеят критиките в страната по отношение на разследването, отбелязва изданието.

"Ню Йорк таймс" цитира вътрешния министър Цветан Цветанов, който подчертава, че е много важно, когато се изнася информация пред обществеността, тя да е подкрепена с улики и доказателства, а не просто да се изказват мнения.

Всекидневникът цитира и бившия шеф на разузнаването генерал Кирчо Киров, който казва, че не е изненадан от атаката. В последните пет-шест години имахме много конкретна информация, че организации като Хизбула и структури, свързани с Ал Каида, както и отделни лица, са готови да подготвят нападения, посочва той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?