Отношенията на ДПС с ГЕРБ не са това, което се вижда

Отношенията на ДПС с ГЕРБ не са това, което се вижда

Бившата депутатка от левицата и основател на общественото ″Движение 21″ смята, че между ГЕРБ и ДПС отношенията не са на антагонизъм и подозрение, както се представят в публичното пространство, а са много по-близки и обвързващи. Тя заподозря в тесни и неафиширани връзки и бившия и настоящия министър на вътрешните работи Румен Петков и Цветан Цветанов.

Дончева бе подтикната към коментарите си, изразени по бТВ в събота следобед, от констатацията, че докато левицата напада и критикува остро сегашното правителство, ДПС запазва мълчание, а последната оценка на Ахмед Доган след няколкомесечно мълчание е изпълнена с толерантност и обтекаемост. Пред журналисти в събота в местнотта Демир баба теке лидерът на движението не даде еднозначен отговор нарушават ли се човешките права и свободи у нас с думите, че ″Правата и свободите на човека са толкова важни, че при най-малката индикация за нарушаването им трябва да се алармира обществото″. Според него обаче ″няма преувеличение от гледна точка на превенцията″.

″Много е смешно, когато Движението за права и свободи реагира така толерантно към нарушаването на правата и свободите″, започна Дончева. ″Би трябвало, след като съществува 20 години в българския политически живот, то наистина да докаже в един такъв момент, че наистина е за права и свободи на всеки български гражданин″, продължи тя.

″Но Ахмед Доган има аспирации към властта и истинските отношения на сегашната власт с Ахмед Доган съвсем не са тези, които Ахмед Доган и властта твърдят″, заяви Дончева.

Според нея това можело да се види по няколко прости факта. ″Първо, по отношение на банката на Доган с властта. Корпоративна банка, която влезе мощно по времето на НДСВ в банковия сектор, се разви много добре по време на тройната коалиция и се разбра, че половината от парите на държавните фирми и сега са там, което означава, че държавата е в прекрасни отношения с лидера на Движението за права и свободи, имам предвид днешното управление на държавата, и че министър-председателят и други авторитети от ГЕРБ могат да говорят, каквото си искат, но водени пък ние от съображението "гледай ги какво правят, а не какво говорят", можем да направим само един извод - че те са в прекрасни отношения″, каза бившата депутатка.

Според нея едва ли може да има явен съюз между двете формации, но ″тайният им върши такава добра работа″.

″Важно е дали той реално съществува или не. Медийната империя на Ирена Кръстева и Делян Пеевски на практика обслужва правителството. Те бяха изключително арогантни и цинични преди изборите миналата година, след което до такава степен прегърнаха правителството, че чак ще го удушат. Това са най-проправителствените вестници″, продължи тя.

″В същото време забелязвате, че Движението за права и свободи е, общо взето, под чадър при сегашната репресия. Там са обвиняеми Валери Цветанов и Нихат Кабил, като те са на практика значително дистанцирани и отстранени от ръководството на Движението за права и свободи″, аргументира се още Татяна Дончева.

Според нея било странно, че никой не пита какво става с ″бедствията и авариите, какво стана с парите, които потънаха там, какво стана с Емел Етем, какво стана с Джевдет Чакъров. Въобще какво се търси дори в сарая на Доган и защо всъщност се вдигна пушилка с "Цанков камък" и с един хонорар″.

Според бившата червена депутатки течал и друг ″много интерес процес″ - на отношенията на висши представител на ГЕРБ и на БСП.

″Няколко фигури от БСП - Корнелия Нинова, Кирил Добрев и сега Румен Петков, тръгват на война с Ваньо Танов (шефът на митниците - б.р.) и твърдят, че Цветан Цветанов е прав. Извинете ме много. Струва ми се, че Цветан Цветанов не е далеч от интереси в "Булгартабак" през негов стар приятел - Христо Лачев, и тютюневото лоби в БСП дава странно рамо″, твърди Дончева.

Според нея и бившият вътрешен министър Румен Петков е в ″прекрасни отношения със сегашното правителство и особено с Цветан Цветанов, имат общи активности по отношение на мотокроса, Формула 1 и реализирането на едни пари там″.

″Много е странно защо точно вътрешният министър от бившото правителство никой за нищо не го търси, макар че някои жълти вестници започнаха едни разкази за имущество″, продължи в стила си Дончева.

Според юристката, за която е известно, че обикновено е добре осведомена и не казва неща, които не знае със сигурност, ″Цветан Цветанов атакува Ваньо Танов, защото иска да го махне и да сложи свой човек″. В схемата бил и Станимир Флоров, ″когото той гласи за главен секретар на МВР - т. нар. кумец и кръстник, които са и съседи по местоживеене″.

Дончева съобщи още един факт, за който намекна, че е сигурна в достоверността му.

″Знаете ли кой е направил Цветан Цветанов от шофьор в ИКТ на МВР служител на отдел "Човешки ресурси", попита тя и отговори: ″Александър Петров, шефът на кабинета на Румен Петков, някога във времето, преди да стане, разбира се, шеф на кабинета″.

Тя препоръча да се направи справка в архива на МВР, ако някой се съмнява в думите ѝ.

Името на Александър Петров нашумя по времето, когато Петков бе министър. Тогава Петров бе разследван, защото като член на Комисията по хазарт разрешил издаването на лиценз за хазартна дейност на лице, за което от службите за сигурност издали отрицателна оценка. Разследването не доведе до нищо и Петров бе оневинен.

Споделяне

Още по темата

Още от България