Отново акция на МВР срещу източване на ДДС

Отново акция на МВР срещу източване на ДДС

МВР разби поредната организирана престъпна група за източване на ДДС, съобщиха от пресцентъра на МВР.

При акцията е задържан и лидерът на организираната престъпна група - 25-годишният И.Г. от Ямбол. Той е криминално проявен, но не е осъждан, е посочено в съобщението на МВР.

Полицейската операция е проведена на 5 февруари. В нея са участвали следователи към Специализираната прокуратура, подпомагани от служители на Главна дирекция “Национална полиция”, на 12 областни дирекция на МВР, НАП и Българска агенция по безопасност на храните.

По време на акцията са били претърсени 26 обекта на територията на осем областни дирекции на МВР. Над 50 души са били разпитани като свидетели. От офиси, домове и автомобили са иззети документи, мобилни телефони, компютърни конфигурации, суми в евро, около 200 000 лева, печати на фирми и други.

Престъпната дейност е извършвана от четиричленна организирана престъпна група с цел избягване внасянето на ДДС в бюджета при покупка на захар от държави членки на ЕС (вътрешнообщностни придобивания) и последващо реализиране на стоката в България без документи и плащане в брой.

Същевременно пред приходната администрация са отчитани фактури за фиктивни вътрешнообщностни доставки към Румъния. В различни периоди от време търговската дейност със захар е осъществявана от различни фирми от София, Ямбол, Варна. Дружествата декларирали пред НАП сделки - вътрешнообщностни придобивания на захар с произход първоначално дружества от Полша и Чехия, а впоследствие само Чехия. Същият вид сделки с олио - с произход дружества от Румъния и доставки на захар и олио към дружества от Румъния.

В хода на работа е установено, че декларираните вътрешнообщностни доставки за Румъния са били фиктивни, а захарта и олиото са реализирани в различни населени места в страната ни. Установено е, че разтоварването на захарта е ставало в складови бази в Сливен, Варна, Бургас, Харманли, Хасково и Добрич. Един от участниците в организираната престъпна група е развивал стопанска дейност без регистрирана фирма и е водил счетоводството си на “халваджийски“ тефтер. Установено е, че нанесените щети за бюджета са за над 2 милиона лева, засега.

Споделяне

Още от България